Δραματική έκκληση ΔΝΤ: Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία, μειώστε χρέος

Δραματική έκκληση ΔΝΤ: Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία, μειώστε χρέος
Το πιο κυρίαρχο συναίσθημα είναι αυτό της ανησυχίας και της αβεβαιότητας...

Σε δραματικούς τόνους, τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλούν για την αντιμετώπιση των συστημικών κινδύνων αλλά και για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει δραστική αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο, που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο για να ηγηθεί της διοικούσας επιτροπής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι ετήσιες διασκέψεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγιναν αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίστηκαν από βαθιά αβεβαιότητα σχετικά με τον πόλεμο, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, συμβολίζει μια “τεκτονική αλλαγή” στις αρχές που καθοδήγησαν την παγκόσμια τάξη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Το πιο κυρίαρχο συναίσθημα είναι αυτό της ανησυχίας και της αβεβαιότητας. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του”, δήλωσε η Καλβίνιο επικαλούμενη τις παγκόσμιες συνέπειες των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Η Καλβίνιο είπε ότι οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ ανησυχούν όλο και περισσότερο, με δεδομένη τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και τις επιπτώσεις του στον πληθωρισμό, που έχει προκαλέσει την ενεργοποίηση δραστικών περιορισμών στη νομισματική πολιτική σε όλες τις χώρες του κόσμου.

“Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό είναι σοβαρό και ότι πρέπει να συνεργαστούμε”, παρατήρησε η ίδια. “Και φυσικά, νομίζω ότι η γλώσσα γίνεται πιο σκληρή απέναντι στη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο εξαιτίας των δεινών που θα προκαλέσει κυρίως στις πιο αδύναμες χώρες, αλλά και στις πιο φτωχές ομάδες των κοινωνιών μας”, πρόσθεσε η ίδια.

Η Καλβίνιο είπε επίσης ότι η παγκόσμια φύση των αλληλοκαλυπτόμενων προκλήσεων, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος, «αφυπνίζει» σχετικά με τη σημασία διεθνών θεσμών, όπως το ΔΝΤ.

Γκεοργκίεβα: Σε ιστορικό χαμηλό η ανάπτυξη από τα πολλαπλά σοκ

Σε δραματικούς τόνους απευθύνθηκε στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική κοινότητα η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη, που θα κυμανθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω των πολλαπλών σοκ τα οποία έχει υποστεί… Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, «η παγκόσμια οικονομία έχει πληγεί από διαδοχικά σοκ: Covid, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και περιβαλλοντικές καταστροφές σε κάθε ήπειρο.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνονται και η αβεβαιότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Η Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική μας δίνει 25% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 2% το επόμενο έτος.

«Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι κραδασμοί και οι οπισθοδρομήσεις εγείρουν ένα μεγαλύτερο ερώτημα: Βιώνουμε μια θεμελιώδη οικονομική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία: από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας και σταθερότητας αναμένεται να βιώσουμε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια».

Τι σημαίνει αυτό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής; Είναι μια πολύ πιο περίπλοκη στιγμή, η οποία απαιτεί σταθερά χέρια στους μοχλούς πολιτικής. Το τίμημα των σφαλμάτων, το τίμημα της κακής επικοινωνίας των πολιτικών προθέσεων, είναι πολύ υψηλό. Αυτή την εβδομάδα, έχουμε την ευκαιρία να εργαστούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο λαθών».

«Εστιάζουμε στο χρέος αυτή την εβδομάδα, ειδικά για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου πάνω από το 60% βρίσκεται σε δυσχερή θέση ή κοντά στο χρέος.

Χρειαζόμαστε ισχυρότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας – 345 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Παιδιά, γυναίκες και άνδρες κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας της πείνας.

Και χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να κάνουμε την ψηφιοποίηση να λειτουργήσει για τους ανθρώπους και να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, πρέπει να δράσουμε με την αίσθηση του επείγοντος τώρα και πρέπει να δράσουμε μαζί. Το ΔΝΤ εργάζεται με τα 190 μέλη μας σε αυτά τα θέματα» κατέληξε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.