Δραματική έκκληση Fed: Πιθανό shutdown στο αμερικανικό Δημόσιο θα φέρει ακραίες αντιδράσεις στις αγορές

Δραματική έκκληση Fed: Πιθανό shutdown στο αμερικανικό Δημόσιο θα φέρει ακραίες αντιδράσεις στις αγορές

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να υπάρξει shutdown στο αμερικανικό Δημόσιο, μετά τη νέα άρνηση των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών να εγκρίνουν νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του ορίου του χρέους το οποίο μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως, αν οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν τη διαδικασία, όπως αναμένεται, οι Δημοκρατικοί θα μείνουν με μόλις τρεις ημέρες περιθώριο να βρουν τρόπο να κρατήσουν το Δημόσιο λειτουργικό πέραν του χρονικού ορίου της Πέμπτης (30 Σεπτεμβρίου), οπότε και λήγει η τωρινή χρηματοδότηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν ότι η αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Ειδικότερα, ο John Williams, πρόεδρος της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας αθέτησης δημόσιου χρέους.

Ο Williams προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι επενδυτές να γίνουν «εξαιρετικά νευρικοί», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ακραίο είδος αντίδρασης στις αγορές».

Ο κυβερνήτης της Federal Reserve, Lael Brainard, παρότρυνε επίσης τους νομοθέτες να δράσουν, λέγοντας: «Το Κογκρέσο γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Το έχει ξανακάνει. Πρέπει να ενισχυθεί. έχει ευθύνες. Ο αμερικανικός λαός είχε αρκετά δράμα τα τελευταία δύο χρόνια». 

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είχε προβεί σε μια δήλωση σοκ, προειδοποιώντας, με επιστολή της το Κογκρέσο, πως τα κρατικά ταμεία κινδυνεύουν να ξεμείνουν από ρευστότητα…

Ειδικότερα, η Janet Yellen προειδοποίησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, εκτός αν το Κογκρέσο αυξήσει το όριο δανεισμού του. Διαφορετικά, όπως αναφέρει η αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Joe Biden, η αθέτηση χρέους συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Απευθυνόμενη προς τους ηγέτες του Κογκρέσου, η υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν μπορεί να προσφέρει «συγκεκριμένη εκτίμηση» για το πότε θα εξαντληθούν τα μετρητά, αλλά το «πιο πιθανό» είναι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα «εξαντληθούν» τον Οκτώβριο.