Δραματική έκκληση Ντράγκι: «Κλείστε τώρα το θέμα του ελληνικού χρέους»

Δραματική έκκληση Ντράγκι: «Κλείστε τώρα το θέμα του ελληνικού χρέους»
epa05930824 The President of the European Central Bank (ECB), Mario Draghi, speaks to media during a press conference in Frankfurt Main, Germany, 27 April 2017 after the meeting of its Governing Council. EPA/ARMANDO BABANI

Ξεκάθαρο μήνυμα του επικεφαλής της ΕΚΤ σε Σόιμπλε, Λαγκάρντ – «Κινδυνεύει η Ελλάδα να μείνει εκτός QE, αν καθυστερήσετε περισσότερο».

Οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, στο περιθώριο των συναντήσεων της G7 στο Μπάρι ήταν δραματικοί. Ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων, απηύθυνε έκκληση τόσο προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, όσο και προς τη «σιδηρά» κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να πάρουν άμεσα μία απόφαση για το ελληνικό χρέος. «Εάν καθυστερήσετε κι άλλο, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός ποσοτικής χαλάρωσης», φέρεται να είναι η προειδοποίηση του κ. Ντράγκι, ο οποίος συνοδευόταν από τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Και οι δύο φέρονται να ενημέρωσαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ, ότι χωρίς συγκεκριμένη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, η ΕΚΤ δεν μπορεί να φέρει στο Εκτελεστικό της Συμβούλιο πρόταση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ΕΚΤ ανησυχεί, καθώς φοβάται παιχνίδια καθυστερήσεων από τους Γερμανούς ενόψει των εκλογών τους, με αποτέλεσμα οι τελικές αποφάσεις να μεταφερθούν για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ήδη, όμως, οι φωνές για περιορισμό των αγορών ομολόγων από τους σκληρούς της ΕΚΤ αρχίζουν να υψώνονται και ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που ουσιαστικά θα «μπλόκαρε» την –έστω και δοκιμαστική- έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

«Κλείστε το θέμα του ελληνικού χρέους τώρα», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση «τα χέρια μου είναι δεμένα».

Η προειδοποίηση Ντράγκι φαίνεται πως ήταν ο καθοριστικός παράγων, που «μαλάκωσε» τη ρητορική Σόιμπλε, ο οποίος «γνωρίζει ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναφέρουν πως «και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως στο τέλος θα συμφωνήσουν», ωστόσο εκτιμούν πως «η συμφωνία μπορεί να μην έρθει στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά στο επόμενο της 15ης Ιουνίου».

Προσπάθειες θα γίνουν έως και την τελευταία στιγμή για συμφωνία τη Δευτέρα, καθώς στις Βρυξέλλες συνεδριάζει σήμερα το Washington Group, η άτυπη ομάδα των ισχυρών παικτών για το ελληνικό χρέος, ενώ στη βελγική πρωτεύουσα έχει μεταβεί όλη η διαπραγματευτική ομάδα για το χρέος, που αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Χουλιαράκη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκο και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Σ. Παπαδόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «από τη στιγμή που το Ταμείο πήρε τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος, όλα θα γίνουν όπως τα θέλουν οι δανειστές» και εξηγούν πως «οι Γερμανοί θα έχουν την αυστηρότητα του ΔΝΤ, ως εγγύηση εφαρμογής των μέτρων, κατά συνέπεια, μπορούν να δώσουν μία εγγύηση για το χρέος».

Οι εκτιμήσεις, πάντως, συγκλίνουν στο χρονοδιάγραμμα του Ιουλίου για την εκταμίευση της δόσης. Όπως εξηγούν, εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία στις 15 Ιουνίου, το ΔΝΤ θα χρειαστεί:

– 2 εβδομάδες για να συγγράψει το κείμενο.

– 1 εβδομάδα, ώστε το κείμενο να πάρει εγκρίσεις από τα διάφορα τμήματα του Ταμείου.

– 3 ημέρες για να εγκρίνει το κείμενο η Διοίκηση του Ταμείου.

– Περίπου 2 εβδομάδες για να διανεμηθεί και να εξετασθεί το κείμενο από τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Κατά συνέπεια, η συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης από το ΔΝΤ δεν αναμένεται πριν από τα μέσα με τέλη Ιουλίου.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι, εξηγούν αξιωματούχοι με γνώση των διαδικασιών μπορούν να εκταμιεύσουν δόση «νωρίτερα, στις αρχές Ιουλίου». Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τη συμφωνία, όπου «το ΔΝΤ θα δηλώνει πως θα φέρει προς έγκριση στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο ένα νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα». Με αυτή τη διατύπωση, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, τα κράτη μέλη θα μπορούν να φέρουν προς ψήφιση στα κοινοβούλιά τους την έγκριση της δόσης.

Πηγή: Ελευθερία