Δραματική έκκληση ΣΕΒ για τη φυγή επενδυτών απ’ την Ελλάδα

Δραματική έκκληση ΣΕΒ για τη φυγή επενδυτών απ’ την Ελλάδα

«Η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν θα έρθει αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους επενδυτές» τονίζει ο Σύνδεσμος.

Έκκληση στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στους εκπροσώπους της Eldorado Gold να προσέλθουν σε έναν ανοιχτό και απροσχημάτιστο διάλογο απευθύνουν σε κοινή επιστολή οι Πρόεδροι των Βιομηχανικών Συνδέσμων ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΠΔΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα με αφορμή τις εξελίξεις στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Οι επικεφαλής των Βιομηχανικών Συνδέσμων κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των ξένων επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, και τονίζουν σχετικά: «Όλες οι αναλύσεις αποδεικνύουν το αυτονόητο: τη συμβολή τους στην απασχόληση, στα φορολογικά έσοδα, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συμπληρωματικές δραστηριότητες. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα μας κατάφερε να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους μόλις 1,2 δισ. ευρώ το 2013, συγκριτικά με 21,5 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας και 3,5 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας, χωρών που παρότι οι οικονομίες τους έχουν παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Ελλάδας έχουν πετύχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό εξωστρέφειας».

Στην επιστολή τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν θα έρθει αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις ιδιωτικές επενδύσεις, τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει και τηρεί τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και η ενδεχόμενη ακύρωση της επένδυσης της Eldorado Gold, πέρα από το πλήγμα που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία, θα έστελνε πολύ αρνητικά μηνύματα για τη δυνατότητα της χώρας μας να υποδέχεται και να αξιοποιεί ξένες επενδύσεις.»

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δηλώνουν, επίσης, σύμμαχοι σε κάθε θετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, της τήρησης της νομιμότητας και της συνεννόησης που θα αποτρέψει να «εκδιωχθεί» μία από τις ελάχιστες ξένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα.

Επισημαίνουν, τέλος, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα μας κατάφερε να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους μόλις 1,2 δισ Ευρώ το 2013, συγκριτικά με 21,5 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας και 3,5 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας, χωρών που παρότι οι οικονομίες τους έχουν παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Ελλάδας, έχουν πετύχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό εξωστρέφειας.»