Δραματική για δεύτερη μέρα η εικόνα του Χρηματιστηρίου

Δραματική για δεύτερη μέρα η εικόνα του Χρηματιστηρίου

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888,93 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6,25% - «Η άγνοια λειτουργίας των αγορών είναι καταστροφική για την χώρα», λέει ο ΣΜΕΧΑ.

Δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά η οποία συνέχισε για δεύτερη συνεδρίαση να καταγράφει μεγάλη πτώση, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να σημειώνει απώλειες 11,62%, στις δύο τελευταίες ημέρες.

Ενδοσυνεδριακά η πτώση έφθασε το 10% για να περιοριστεί προς το τέλος των συναλλαγών με την αγορά να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2013.

Η αποεπένδυση ξένων funds συνεχίστηκε και σήμερα μπροστά στο φάσμα της ανησυχίας για τα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης και για το ενδεχόμενο πιθανής αλλαγής πολιτικής, με αφορμή και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές και σε μία παρατεταμένη πολιτική παράλυση.

Η αγορά επηρεάσθηκε καταλυτικά και από την εκτίναξη των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο 7,6% και σε αυτά ήλθε να προστεθεί και η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές με το δείκτη Dow Jones να καταγράφει στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης απώλειες άνω του 2%, λόγω των ανησυχιών για αναβίωση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) μετά την απρόσμενη καταστροφική πτώση των τελευταίων δύο ημερών στο ΧΑ, καλεί με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους και σε ένα συγκροτημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο και την κρίση.

«Με τα σημερινά επιτόκια δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές», επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ και καλεί το πολιτικό σύστημα «να καταλάβει ότι χρειάζεται να έχουμε τις αγορές συμμάχους προς όφελός μας και όχι εναντίον μας».

«Οι αγορές αποτελούνται από τα χρήματα ασφαλιστικών ταμείων, μεμονωμένων ιδιωτών επενδυτών και συνταξιούχων. Όλοι αυτοί προσπαθούν να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο και ούτε εκβιάζονται ούτε εκβιάζουν. Αν βλέπουν καλές προϋποθέσεις αγοράζουν και επενδύουν. Αν βλέπουν αρνητικές προϋποθέσεις, ή αμφιβάλλουν λόγω οποιασδήποτε αβεβαιότητας (πολιτικής, οικονομικής), πωλούν. Η άγνοια λειτουργίας των αγορών είναι καταστροφική για την χώρα, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν» τονίζει ο ΣΜΕΧΑ.

Η πορεία της σημερινής συνεδρίασης
Αρχικά η αγορά προσπάθησε σήμερα να αντιδράσει ανοδικά κινούμενη έως τις 956,02 μονάδες(+0,82%) για να εκδηλωθούν μαζικές πωλήσεις στη συνέχεια που «βύθισαν» τον δείκτη έως τις 852,87 μονάδες με την πτώση να προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις φθάνοντας έως το 10,05%.

Η αξία των συναλλαγών κατέγραψε μεγάλη άνοδο, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός και ανήλθε στα 263,04 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,64%.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-16,67%), της Τέρνα Ενεργειακή (-14,55%), της ΕΥΔΑΠ (-14,04%), της Εθνικής (-11,06%), της Viohalco (-10,46%), του ΟΠΑΠ (-9,68%), της ΔΕΗ (-9,67%), της ΜΕΤΚΑ (-9,57%), της Ιντραλότ (-8,80%) και της MIG (-8,75%).

Με απώλειες έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-10,99%), των Ταξιδιών (-9,09%), των Προσωπικών Προϊόντων (-7,23%), των Βιομηχανικών προϊόντων (-7,22%) και των Τραπεζών (-7,00%).

Ανοδικά κινήθηκαν 21 μετοχές, 113 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Δομική Κρήτης +19,64%, Βιοκαρπέτ +14,94%, ΝΕΛ +12,50%, Τζιρακιάν Προφίλ +12,49% και Κτήμα Λαζαρίδη +9,09%

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Minerva -29,91%, Mermeren -21,10%, ANEK (πο΄96)-20,00%, PC Systems -20,00% και Compucon -18,87%.