Δραματική νύχτα στη Βρετανία – Μάχη στήθος με στήθος για την παραμονή στην ΕΕ

Δραματική νύχτα στη Βρετανία – Μάχη στήθος με στήθος για την παραμονή στην ΕΕ
epa05386673 Jenny Watson, the Chief Counting Officer for the EU Referendum, announces that polling has closed and the national count has commenced at Manchester Town Hall, in Manchester, Britain, 23 June 2016. Counting gets underway in the referendum on the UK's membership of the European Union. EPA/PETER BYRNE UK AND IRELAND OUT

Ξεκίνησε η καταγραφή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που θα κρίνει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Σε μάχη που θα κρατήσει μέχρι την τελευταία ψήφο εξελίσσεται το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή στην ΕΕ.

Το 50,5% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της παραμονής, ενώ το 49,5% υπέρ της αποχώρησης από αυτήν, στις 100 από τις συνολικά 382 εκλογικές περιφέρειες συν κάποια μερικά αποτελέσματα από τη Βόρεια Ιρλανδία που μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Δείτε ζωντανά τα αποτελέσματα όπως μεταδίδονται από το λογαριασμό Britainelects στο Twitter:


Συντριπτικά υπέρ του Remain ψήφισαν στο Σίτι του Λονδίνου, με το 78,3% να επιλέγει την παραμονή και το 21,7% την έξοδο.

Πολύ υψηλά ποσοστά υπέρ της Παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έδωσαν οι ψηφοφόροι στις περιφέρειες του Φόιλ, στη Βόρεια Ιρλανδία και του Λιούσαμ, στο Λονδίνο. Στο Φόιλ η Παραμονή κερδίζει με 78% ενώ στο Λιούσαμ συγκεντρώνει 83%, σύμφωνα με το BBC.

Στα νησιά Σίλι, 803 ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της Παραμονής και 621 υπέρ της Αποχώρησης ενώ και στο στο Γιβραλτάρ, την πρώτη εκλογική περιφέρεια από τις συνολικά 382 που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, 19.322 ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 823 υπέρ του Brexit.

Υπέρ της Αποχώρησης ψήφισαν οι περιφέρειες του Σουίντον (61.745 ψήφοι υπέρ του Brexit, 51.220 υπέρ της Παραμονής), του Μπρόξμπορν, του Νορθ Γουόρικσιρ και του Χάρτλιπουλ.

Στο 71,2% η συμμετοχή – Εξαίρεση η Γλασκόβη

Η συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο στο δημοψήφισμα ανέρχεται σε 71,2% με βάση μέχρι τώρα στοιχεία από 120 περιφέρειες, ωστόσο η συμμετοχή στην σκοτσέζικη πόλη της Γλασκόβης ήταν πολύ πιο χαμηλή, στο 56,2%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Πτώση στο Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας και κατάρρευση της λίρας

Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο, που άρχισε τη συνεδρίασή του με άνοδο, άλλαξε κατεύθυνση και πλέον υποχωρεί κατά σχεδόν 3%, καθώς οι επενδυτές, μοιάζουν να καταλαμβάνονται από αβεβαιότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Αρχικά αισιόδοξοι, οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον όλο και πιο ανήσυχοι, εν μέσω των αντιφατικών δεδομένων. Μία ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών ο Nikkei είχε απολέσει 480,98 μονάδες, υποχωρώντας στις 15.757,37 μονάδες.

Στο μεταξύ, στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε σε μια ισοτιμία 1:146 έναντι του γεν, υφιστάμενη πτώση 7,6% σήμερα, και κατά 4,6% έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της έναντι του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μια ημέρα.