«Δρομέας»: Γιατί η ελληνική εταιρεία που προμηθεύει τον γερμανικό στρατό απειλεί να φύγει από τη χώρα

«Δρομέας»: Γιατί η ελληνική εταιρεία που προμηθεύει τον γερμανικό στρατό απειλεί να φύγει από τη χώρα

Διετή «περίοδο χάριτος» έδωσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας επίπλων γραφείου «Δρομέας» Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου προκειμένου, όπως είπε, αυτή να διορθώσει τα «κακώς κείμενα», ήτοι γραφειοκρατία, «στημένους» διαγωνισμούς και κυρίως όρους τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος «προειδοποίησε» με μεταφορά έδρας της εταιρείας –αλλά όχι και της παραγωγής– στο εξωτερικό, με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο να αποτελούν τις χώρες που εξετάζονται από τη διοίκηση της «Δρομέας».

«Είμαστε σε καλό δρόμο που μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία μεταφοράς έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας» είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου και συνέχισε: «δεν αμφιβάλλω για τις καλοπροαίρετες θέσεις που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός. Το θέμα είναι αν το ευρύτερο περιβάλλον θα μπορέσει να εφαρμόσει τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες ώστε το κλίμα να γίνει ευνοϊκό».

Πρόσθεσε επίσης ότι «τα δύο επόμενα χρόνια για την εταιρεία θα είναι πολύ σημαντικά λόγω των παραγγελιών που έχει συσσωρεύσει και θα έχουμε την άνεση να κινήσουμε τη διαδικασία μεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό όπου υπάρχουν μεταξύ άλλων, χαμηλότερα επιτόκια, λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερες ακατανόητες παρεμβάσεις της δημόσιας διοίκησης».

Κληθείς να διευκρινίσει αν έχει καταλήξει στη χώρα όπου θα μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας, είπε ότι οι δύο επιλογές που εξετάζονται είναι Λουξεμβούργο και Βέλγιο. Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες η εταιρεία λειτουργεί ήδη θυγατρική εδώ και πολλά χρόνια.

Στην Ελλάδα όπως είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου υπάρχουν μια σειρά από κακώς κείμενα που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα με πιο επώδυνα τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τη γραφειοκρατία και τις ελλιπείς παροχές στις βιομηχανικές ζώνες.

Οι τράπεζες

Ο επικεφαλής της «ΔΡΟΜΕΑΣ» αναφέρθηκε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα επισημαίνοντας ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει ανταγωνιστικά επιτόκια στις ελληνικές επιχειρήσεις ενώ καυτηρίασε και τα κριτήρια με τα οποία δίνονται οι χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες των εταιρειών.

Η παραπάνω «προειδοποίηση» από τον κ. Παπαπαναγιώτου ήρθε την ώρα που η «Δρομέας» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη βελτίωση των όρων δανεισμού της. Οι δύο βασικές επιδιώξεις της εταιρείας είναι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού, καθώς και η μείωση του τμήματος που η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει από τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) πέραν των δόσεων στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 20,15 εκατ. ευρώ που σύνηψε το 2013 με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η εταιρεία καταβάλλει το 60% των EBITDΑ, πέραν των τοκοχρεολυτικών δόσεων, για τη μείωση του κεφαλαίου.

Στις 30 Ιουνίου 2019 το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της «Δρομέας» ήταν περίπου 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7,52 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες και τα υπόλοιπα 18,78 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμες.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι πολύ συχνά πραγματοποιείται αδικαιολόγητος έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες, ενώ αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με το ελληνικό Δημόσιο καθώς, ενώ η «Δρομέας» είχε ενταχθεί το 2015 σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορούσε την ενίσχυση της εξωστρέφειας και είχε λάβει προκαταβολή 50.000 ευρώ, το 2017 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης απένταξαν την εταιρεία από το πρόγραμμα και ζήτησαν και την επιστροφή της προκαταβολής.

Η νέα σύμβαση με τον γερμανικό στρατό

Στις 6 Ιανουαρίου υπεγράφη η σύμβαση με τον γερμανικό στρατό, διάρκειας δύο ετών και επιπλέον δύο (2+1+1 έτη), για την παραγωγή 60.000 ηλεκτρικών ρυθμιζόμενων γραφείων, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Η νέα αυτή σύμβαση είναι επιπρόσθετη της σύμβασης των 5 εκατ. ευρώ, διαρκείας 4 μηνών, για την παραγωγή ειδικών ερμαρίων, που υπεγράφη στις αρχές Νοεμβρίου 2019

Η έναρξη των παραδόσεων και των δύο συμβάσεων θα ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου του 2020. Οι τεχνικές προδιαγραφές των παραγόμενων προϊόντων είναι σύμφωνες με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα Ε.Ν. για την εργονομία, την ασφάλεια, την αντοχή, τις απαιτήσεις των γερμανικών GS και κατά την παραγωγή τους εφαρμόζονται οι απαιτήσεις των διεθνών προτύπων ISO για την Ποιότητα, την Περιβαλλοντική Διαχείριση, την Υγεία και Ασφάλεια τα οποία εφαρμόζει η εταιρεία.