«Δρομολογημένη η απόφαση του ΤΧΣ να ζητήσει την παραίτηση Θωμόπουλου»

«Δρομολογημένη η απόφαση του ΤΧΣ να ζητήσει την παραίτηση Θωμόπουλου»

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, παρά τη διάψευση, υπάρχει απόφαση να ζητηθεί η παραίτησή του.

Οι διεθνείς πιστωτές επιδιώκουν να επισπευσθεί η εκκαθάριση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, γράφουν οι Financial Τimes και αναφέρονται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει ζητήσει την παραίτηση του Άνθιμου Θωμόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Το ΤΧΣ ανακοίνωσε ότι δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του κ.Α.Θωμόπουλου από την Τράπεζα Πειραιώς. Στη σχετική ανακοίνωση του ΤΧΣ επισημαίνεται ότι «στο πλαίσιο των διατάξεων του καταστατικού νόμου του Ταμείου και σύμφωνα με το Μνημόνιο (MoU), το ΤΧΣ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον τραπεζικό τομέα, είναι ειλημμένη και δρομολογημένη απόφαση, εκ μέρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να ζητηθεί η παραίτηση του κ. Θωμόπουλου.

Οι Financial Times γράφουν ότι δεν κατέστη εφικτή επικοινωνία με τον κ. Θωμόπουλο ώστε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. Σημειώνουν ωστόσο δήλωση σημαντικού τραπεζίτη στην Αθήνα, που τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που το ΤΧΣ δείχνει τα δόντια του. Ίσως δούμε και άλλες παρεμβάσεις για την αλλαγή των διευθυντικών στελεχών των μεγάλων τραπεζών».

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (50% περίπου) σε σχέση με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες και δυσκολεύτηκε να προσελκύσει κεφάλαια από ξένους επενδυτές κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, παρά τις αισιόδοξες διαβεβαιώσεις του κ. Θωμόπουλου. Η Πειραιώς άντλησε από το ΤΧΣ πρόσθετα κεφάλαια 3,3 δισ, ευρώ σε κοινές μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς έφθασε το 25%, έναντι λιγότερου από 10% στις άλλες ελληνικές τράπεζες.