Το Dropbox «χτυπάει» 8 δισ. δολάρια σε αποτίμηση

Το Dropbox «χτυπάει» 8 δισ. δολάρια σε αποτίμηση
Photo:

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών cloud αναζητά εκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων σε αστρονομικές αποτιμήσεις της αξίας της.

του Τζ. Π. Μανγκάλινταν

Πόσα χρήματα χρειάζεται το Dropbox για να χρηματοδοτήσει μια επιθετική κίνηση στο χώρο των επιχειρήσεων; 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα. Το Bloomberg Businessweek ανέφερε ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία θέλει να συγκεντρώσει 250 εκατομμύρια δολάρια τις επόμενες εβδομάδες με την αποτίμηση της αξίας της να ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό την τοποθετεί υψηλότερα από άλλες πολλά υποσχόμενες εταιρείες όπως η εταιρεία εύρεσης ενοικιαζόμενων σπιτιών Airbnb (αποτίμηση στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και η πλατφόρμα αποθήκευσης αρχείων Evernote (αποτίμηση στο 1+ δισεκατομμύριο δολάρια).

Πηγή προσκείμενη στην εταιρεία επιβεβαίωσε στο Fortune ότι το Dropbox ήδη συνομιλεί με ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων και παρότι τα μεγέθη που αναφέρονται είναι «λογικές εκτιμήσεις», το τελικό ποσό που θα συγκεντρωθεί «σε καμία περίπτωση δεν είναι προκαθορισμένο.»

Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το Cloud

«Μπορούμε να αναφέρουμε ότι έχοντας περισσότερους από 200 εκατομμύρια χρήστες και 4 εκατομμύρια επιχειρήσεις σαν πελάτες μας το Dropbox συνεχίζει με μεγάλη δυναμική να αναπτύσσεται,» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η εταιρεία δε θέλησε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Στις αρχές του μήνα η εταιρεία αποκάλυψε ότι μια ανανεωμένη έκδοση του Dropbox for Business, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους, θα επέτρεπε στους επαγγελματίες να συνδυάζουν τη διαχείριση των επαγγελματικών και των προσωπικών αρχείων τους. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο εκδόσεις του Dropbox, μια για απλούς χρήστες και μια για επαγγελματίες,» είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ντρου Χιούστον. «Αυτό το θεωρούμε γελοίο: πρέπει να υπάρχει μόνο μια έκδοση.»

Παρ’ όλ’ αυτά κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς στο χώρο των επιχειρήσεων παραμένουν τεράστιες και περισσότερο επικερδείς όσο οι επιχειρήσεις αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις ακριβές υποδομές εταιρικών δικτύων και να μετακομίζουν στο χώρο των υπηρεσιών cloud. Και παρότι το Dropbox δεν αποκαλύπτει πόσες επιχειρήσεις έχει ως πελάτες, ο αριθμός των επιχειρήσεων που το χρησιμοποιούν έχει διπλασιαστεί στα 4 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, το Dropbox το χρησιμοποιεί το 97% των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα του Fortune 500.

Σίγουρα αυτός ο νέος γύρος χρηματοδότησης θα βοηθήσει το Dropbox να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές του επιδόσεις κόντρα σε επιχειρήσεις όπως η Microsoft και η Google ή η Box, η οποία επίσης προέβη σε μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων.

«Κάθε μεγάλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο μας συναγωνίζεται,» είπε ο Χιούστον σε μια εκδήλωση για τη νέα έκδοση Dropbox for Business πριν από μερικές βδομάδες. «Το καταλάβαμε.» Ίσως ο Χιούστον επίσης να κατάλαβε ότι για να αντιμετωπίσει κανείς τον ανταγωνισμό στα ίσια πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ίδια μέσα: στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια σημαντική κεφαλαιακή χρηματοδότηση.