DW: O απολογισμός-αποχαιρετισμός του Μάριο Ντράγκι

DW: O απολογισμός-αποχαιρετισμός του Μάριο Ντράγκι
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - DECEMBER 04: Mario Draghi, President of the European Central Bank arrives for his first press conference following the monthly ECB board meeting in the new ECB headquaters on December 4, 2014 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς υποδέχτηκαν οι ευρωβουλευτές την -πιθανότατα- τελευταία εμφάνισή του ως πρόεδρος της ΕΚΤ.

Μπορεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη να θεωρείται παρελθόν, μπορεί το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ολοκληρώνεται, αλλά η αντιπαράθεση γι’ αυτά που έκανε ή δεν έκανε ή θα μπορούσε να κάνει ο Μάριο Ντράγκι παραμένει. Κι όμως: η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, πλην των ευρω-σκεπτικιστών, εξακολουθεί να αποτιμά θετικά το έργο του κεντρικού τραπεζίτη. Η συζήτηση της Τρίτης για την ετήσια δραστηριότητα της ΕΚΤ εξελίχθηκε, εν μέρει, σε συνολικό απολογισμό για τα πεπραγμένα Ντράγκι στην κεντρική τράπεζα της Φρανκφούρτης.

Εγκώμιο από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κύρτσο, που χαρακτηρίζει «καταλύτη της ανάπτυξης» την ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι: «Αντιλαμβάνομαι ότι η γερμανική κοινή γνώμη πολλές φορές είναι επιφυλακτική, αλλά σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι βοήθησε με την ποσοτική χαλάρωση και άλλες πρωτοβουλίες να πάει μπροστά η οικονομία της ευρωζώνης» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle. «Ο ίδιος ο Ντράγκι όμως επισημαίνει ότι η νομισματική πολιτική δε φτάνει, πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που σε πολλές περιπτώσεις καθυστερούν. Και πρέπει να υπάρξει ένα νέο μείγμα δημοσίων δαπανών, πιο επενδυτικό, πιο δημιουργικό. Άρα φτάνουμε στα όρια της πολιτικής Ντράγκι και να δούμε ποιά θα είναι η συνέχεια».

«Πρωτοστάτησε» στην ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

Θετική αποτίμηση αλλά και έντονη κριτική για το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο το 2013 ασκεί ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Όσο για το άμεσο μέλλον, ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, επιμένει ιδιαίτερα στη μεγάλη εκκρεμότητα των τελευταίων ετών: «Εκείνο που νομίζω ότι σήμερα επείγει να γίνει- αυτό είναι αίτημα του ευρωπαϊκού Νότου και της Κύπρου- είναι να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Σε αυτό το σύστημα ο Μάριο Ντράγκι, όταν ξεκίνησε η συζήτηση πριν από 4,5 χρόνια, ήταν πρωτοστάτης» υπενθυμίζει ο ευρωβουλευτής του ΔΗ.ΚΟ.

Την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων επισημαίνει και ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ισπανός Γκάμπριελ Μάτο, στην ετήσια έκθεσή του για τις δραστηριότητες της ΕΚΤ, που αφορά το έτος 2017. Η εγγύηση καταθέσεων θα ήταν θεωρητικά το τρίτο και τελευταίο βήμα για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, αλλά κάπου… ξεχάστηκε στον δρόμο, ενώ είχαν ήδη υλοποιηθεί τα προηγούμενα βήματα. Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης εκτιμά ότι η εγγύηση είναι απαραίτητη όχι μόνο για να προστατευθούν οι καταθέτες, αλλά και για να εκλείψουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού στην ευρωζώνη. «Σε κράτη όπως στη Γερμανία τα επιτόκια είναι μηδέν και σε κράτη όπως η Κύπρος είναι 2-3%, αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο χάσμα» λέει ο ευρωβουλευτής του ΔΗ.ΚΟ. στη Deutsche Welle. «Φανταστείτε τώρα κεφάλαια από τον ευρωπαϊκό Νότο να αναζητούν την ασφάλεια της κατάθεσης και να καταλήγουν σε μία γερμανική τράπεζα, η οποία τα επαναδανείζει πίσω στον ευρωπαϊκό Νότο- είτε σε επιχειρήσεις, είτε σε τράπεζες, είτε σε κράτη, με επιτόκιο 3 ή 4%. Αυτό θεωρώ ότι οφείλεται εν μέρει και στην απουσία πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων».

Και «μεταρρυθμίσεις» στη συνταγή Ντράγκι

Το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι το ευρώ είναι «ένα σχέδιο πρώτα πολιτικό και μετά οικονομικό». Την ίδια στιγμή πάντως, σημειώνει τις επανειλημμένες παραινέσεις της ΕΚΤ για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και πάντα στο πλαίσιο του «συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης». Είναι και αυτό ένα μέρος του συνολικού σχεδίου Ντράγκι για την ευρωζώνη, το οποίο μερικές φορές ξεχνάμε, υπενθυμίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος.

«Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε πολλές ευκαιρίες σε χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος να μπορούν να δανειστούν με καλά επιτόκια στις διεθνείς αγορές, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία τους. Ελπίζω όλοι αυτοί που το έκαναν- η Ελλάδα είναι δυστυχώς η εξαίρεση και σε αυτό το ζήτημα- να φρόντισαν τουλάχιστον να εφαρμόσουν την πλήρη συνταγή Ντράγκι. Να μην έμειναν στις ευκολίες, έχοντας αποφύγει τα δύσκολα».

Πηγή: deutsche welle