DZ Bank: Η Ελλάδα μπορεί (σχεδόν) να βάλει πίσω της την κρίση χρέους

DZ Bank: Η Ελλάδα μπορεί (σχεδόν) να βάλει πίσω της την κρίση χρέους
25 August 2020, Hessen, Frankfurt/Main: Flags with the inscription "DZ Bank - Die Initiativbank" are hanging in front of the office tower "Westend 1", also known as the "Kronenhochhaus", which belongs to the headquarters of DZ Bank. The Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank (DZ Bank) presents figures for the first half of 2020 on 28.08.2020. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική αναβάθμιση από την DBRS και στα ζητήματα τα οποία καλείται να βρει οικονομικές λύσεις στο άμεσο μέλλον.

Τέλος καλό όλα καλά, λέει σε ελεύθερη μετάφραση η γερμανική τράπεζα DZ Bank, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την DBRS σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, εν μέσω των πολύ μεγάλων φυσικών καταστροφών στην κεντρική Ελλάδα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα σημειώνει ότι ο πολυπόθητος στόχος επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα έχει επιτευχθεί για την Ελλάδα, «παρόλο που η αναβάθμιση την Παρασκευή ήρθε χωρίς προηγούμενη θετική προοπτική και, συνεπώς, τουλάχιστον κάπως απρόσμενη». Υπενθυμίζει, δε, ότι η DBRS είναι η πρώτη από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης που που δίνει στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα μετά την κρίση του ευρώ. Προηγουμένως, η ιαπωνική εταιρεία Rating & Investment και η γερμανική εταιρεία Scope Ratings είχαν ήδη κάνει το βήμα.

Υπερπλεόνασμα και δυνατή ανάπτυξη επιτρέπουν την ταχεία μείωση του χρέους

Η DBRS αναγνωρίζει κυρίως τα φορολογικά επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των βασικών λόγων για την αναβάθμιση. «Πράγματι, παρά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πέρυσι επιτεύχθηκε υπερπλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί σε 1,1% το 2023 και ακόμη και σε πάνω από 2% το 2024», σημειώνει. «Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη περίπου 6% του περασμένου έτους συνέβαλε επίσης στο γεγονός ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 35 μονάδες από την ακμή του το 2020. Εκτός από την ανάκαμψη στον τομέα του τουρισμού, η χώρα επωφελείται επίσης από επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ “Next Generation EU (NGEU)”. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα χώρος για βελτίωση για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη DBRS, η πιστοληπτική αξιολόγηση μπορούσε να σκιάζεται από το ακόμη υψηλό επίπεδο χρέους, τον σημαντικό αριθμό μη αποδεσμευμένων δανείων και τον υψηλό ρυθμό ανεργίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η DZ Bank επισημαίνει ότι με την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα μπορεί (σχεδόν) να βάλει πίσω της την κρίση του ευρώ και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να εκπληρώσει έναν από τους κύριους εκλογικούς του υποσχέσεις. «Η απόκτηση ξανά εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι ένας από τους κύριους στόχους του Μητσοτάκη», σχολιάζει η γερμανική τράπεζα, «ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την ανανεωμένη πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων βοήθειας από την κρίση του ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Τα δάνεια βοήθειας που χορηγήθηκαν από το ΔΝΤ έχουν ήδη αποπληρωθεί πλήρως και πριν από την προθεσμία. Η πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων GLF ως κεντρικό μέρος του πρώτου πακέτου βοήθειας κατά την κρίση του ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει. Από τα αρχικά 53 δισεκατομμύρια ευρώ, παραμένουν ακόμα 45 δισεκατομμύρια ευρώ», καταλήγει.

Οι εξαιρέσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι τώρα ανώφελες, σημειώνει στην ανάλυσή της η DZ Bank. Ωστόσο, σημειώνει, η αναβάθμιση αλλάζει ορισμένους κανονισμούς σχετικά με την ΕΚΤ. «Η DBRS είναι αποδεκτή ως εξωτερικός φορέας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI) στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, μαζί με τη Fitch, τη Moody’s και την S&P. Δεδομένου ότι ισχύει η αρχή της καλύτερης προσφοράς στην περίπτωση της ΕΚΤ και, συνεπώς, η πρώτη βαθμολογία επενδυτικής ποιότητας είναι ήδη κρίσιμη, η Ελλάδα έχει τώρα απεριόριστη πρόσβαση στο Ευρωσύστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά τις απαιτήσεις εγγυήσεων στο πλαίσιο των νομισματικών πολιτικών επεμβάσεων και για την εξέταση στα προγράμματα αγοράς ομολόγων».

Η DZ Bank σημειώνει ότι το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων κινείται περί τις 130 μονάδες βάσης, 100 μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 2022. Συγκριτικά, τα ιταλικά ομόλογα τοποθετούνται κατά 40 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα ενδέχεται να μην αργήσουν, επισημαίνει η DZ Bank. «Η S&P (20.10) και η Fitch (1.12.) αξιολογούν επί του παρόντος την Ελλάδα ως BB+, και η S&P είναι πολύ πιθανό να αναβαθμίσει σύντομα την Ελλάδα λόγω της θετικής προοπτικής της. Μόνο η Moody’s (15.9.) παραμένει κάπως πίσω με την πιστοληπτική της αξιολόγηση (Ba3, θετ.), αλλά η τάση κατευθύνεται προς την ίδια κατεύθυνση. Καθώς πολλοί δείκτες επενδυτικής ποιότητας απαιτούν τουλάχιστον μία επενδυτική αξιολόγηση από αυτές τις τρεις μεγάλες εταιρείες, η βάση επενδυτών για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μπορεί να διευρυνθεί ξανά με μία από τις επόμενες αναβαθμίσεις», καταλήγει η γερμανική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: