e-λαχαναγορά: Νέες τεχνολογίες και 5G μπαίνουν στον κόσμο του σύγχρονου χονδρεμπορίου

e-λαχαναγορά: Νέες τεχνολογίες και 5G μπαίνουν στον κόσμο του σύγχρονου χονδρεμπορίου
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Οι νέες τεχνολογίες, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων 5G και οι ψηφιακές εφαρμογές, ως εργαλεία ανάπτυξης αλλά και απλοποίησης του σύγχρονου χονδρεμπορίου παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Περιπτέρου Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ , από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού  Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) κ. Απόστολο Αποστολάκο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστολάκος επεσήμανε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Διοίκησης του ΟΚΑΑ, η οποία υλοποιείται πλέον από την εφαρμογή «e-λαχαναγορά», στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο Οργανισμός έναντι των πελατών του εμπόρων, αλλά και των καταναλωτών γενικότερα, για την παροχή νέων υπηρεσιών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στις πωλήσεις, τη μεγιστοποίηση του βαθμού ικανοποίησης χονδρεμπόρων και αγοραστών, αλλά και τη συνολική αύξηση της αξίας της εταιρίας ΟΚΑΑ και του brand equity της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή «e-λαχαναγορά» αποτελεί την πρώτη εφαρμογή σε κινητά για χονδρεμπόρους οπωρολαχανικών, ιχθυεμπόρους θαλασσινών και ψαριών και χονδρεμπόρους κρέατος, προσφέροντας ένα άυλο, ηλεκτρονικό κατάστημα χονδρικής για online αγορές και «ψηφιακές παραγγελίες», που προφανώς θα λειτουργούν συμπληρωματικά με το υπάρχον, «παραδοσιακό» φυσικό κατάστημα, σε μια «νέα, πελατοκεντρική, ολιστική προσέγγιση 360ο, που απευθύνεται τόσο σε όλη την Επικράτεια, όσο και στο εξωτερικό».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ κ. Απόστολος Αποστολάκος υπογράμμισε πως η εφαρμογή «e-λαχαναγορά» ψηφιοποιεί και απλοποιεί τη διαδικασία της παραγγελίας, που πλέον γίνεται με ένα κλικ από το κινητό του ενδιαφερόμενου πελάτη-εμπόρου. Παράλληλα, τόνισε ότι η εφαρμογή «προσφέρει στους συνεργαζόμενους με τον ΟΚΑΑ εμπόρους τη δυνατότητα να έχουν σε λειτουργία τα καταστήματά τους 24 ώρες το 24ωρο και να συναλλάσσονται  με τους πελάτες και προμηθευτές τους με ασφάλεια, κερδίζοντας τόσο χρόνο, όσο και χρήμα», ενώ συμπλήρωσε πως «το ‘’e-Λαχαναγορά” αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των δρομολογημένων επενδύσεων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιεί ο Οργανισμός, για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών του».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης του ΟΚΑΑ», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλός του, «αποτελεί το καινούριο ψυχόμενο κέντρο logistics, που ήδη δρομολογεί η Διοίκηση του Οργανισμού, καθώς και σειρά νέων τεχνολογιών, που θα συμβάλλουν στην αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Αγοράς, από την οποία διακινείται ένας από τους μεγαλύτερους όγκους φρούτων, λαχανικών, νωπών κρεάτων και αλιευμάτων σε όλη την Επικράτεια», ενώ υπενθύμισε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί σειρά έργων περαιτέρω ψηφιοποίησης για τα προϊόντα των 11 Ιχθυοσκαλών, οι οποίες εποπτεύονται από τον Οργανισμό, προς όφελος των συναλλασσόμενων αλιέων και ιχθυεμπόρων.

Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο, εισαγωγικό χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΟΚΑΑ κ. Χρήστος Κρομμύδας, όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «η ηγεσία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τον προσανατολισμό της στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με έμφαση στην καινοτομία».

«Το Υπερταμείο σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά σε κάθε προσπάθεια, που αναβαθμίζει είτε τις φυσικές υποδομές, όπως οι νέοι, ψυχόμενοι αποθηκευτικοί χώροι τροφίμων και οι προσθήκες στις εγκαταστάσεις των Ιχθυοσκαλών, είτε στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών, που διευκολύνουν τους πελάτες-εμπόρους του ΟΚΑΑ. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η δέσμευση του ΟΚΑΑ στο πρόγραμμα μείωσης κατασπατάλησης των τροφίμων (food waste), γεγονός που αποδεικνύει ότι η ηγεσία του Οργανισμού είναι απολύτως συντονισμένη και ευαισθητοποιημένη σε σχέση με τα σύγχρονα προβλήματα», επεσήμανε καταλήγοντας ο κ. Δημητριάδης.

Στην συνέχεια ακολούθησε σύντομο fire chat ανάμεσα στον κ. Τάσο Ζάχο, Editor in Chief  Fortune Greece και τον κ. Αποστολάκο, σε σχέση με την επόμενη μέρα του ΟΚΑΑ στις post covid συνθήκες, με τον Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΚΑΑ να δεσμεύεται για τη μείωση του χρησιμοποιούμενου χαρτιού από τον Οργανισμό κατά 80%, όπως και τη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας κατά 40%, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του συστήματος διαχείρισης βιοαποβλήτων στις εγκαταστάσεις της Αγοράς, όπως και την προσπάθεια ενίσχυσης της οριζόντιας αλληλοενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων που ασχολούνται με τη μείωση της κατασπατάλησης τροφίμων.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν σε Android και iOS και είναι αποκλειστικά για χρήση από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ για Android και για iOS.