Ε65: Στην κυκλοφορία αύριο ο νέος μεγάλος αυτοκινητόδρομος

Ε65: Στην κυκλοφορία αύριο ο νέος μεγάλος αυτοκινητόδρομος

Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση στα κατασκευαστικά χρονικά.

Παραδίδεται την Παρασκευή στην κυκλοφορία ο τελευταίος από τους παραχωρημένους σε ιδιώτες αυτοκινητόδρομους. Πρόκειται για το τμήμα Ξυνιάδας – Τρικάλων του Ε65, μήκους 79 χιλιομέτρων και με τη λειτουργία του οι οδηγοί θα μπορούν να παρακάμψουν 8 χιλιόμετρα από τις διαβόητες στροφές του Δομοκού.

Σε τεχνικό επίπεδο, το τμήμα περιλαμβάνει δύο δίδυμες σήραγγες (Δολοπίας), οι οποίες κινούνται παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή και τέσσερις γέφυρες, με μεγαλύτερη αυτή του Πηνειού (μήκους 595 μέτρων και ύψους 12 μέτρων). Το οδικό τμήμα περιλαμβάνει δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων, στην Ξυνιάδα και στα Τρίκαλα, που θα χρεώνουν 3,10 ευρώ και 1,95 ευρώ αντίστοιχα (θα λειτουργήσουν μετά τις γιορτές).

Σε λειτουργικό επίπεδο, το νέο τμήμα θα συντομεύσει κατά μισή ώρα τη διαδρομή Λαμίας – Τρικάλων (στη μιάμιση ώρα από δύο ώρες σήμερα) και θα περιλαμβάνει δύο σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών – ΣΕΑ (στην Ξυνιάδα, στο 42ο χλμ. και τους Σοφάδες στο 69ο χλμ.), οι οποίοι δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί.

Το οδικό τμήμα παραδίδεται με πολύμηνη καθυστέρηση (οι υπόλοιποι δρόμοι παραδόθηκαν τμηματικά έως και τον Σεπτέμβριο), με κύρια αιτία τα γνωστά προβλήματα στις απαλλοτριώσεις, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία «Κεντρική Οδό» (που έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του οδικού τμήματος), η γη που χρειαζόταν για την ολοκλήρωση του συνδετηρίου κλάδου του κόμβου Ξυνιάδας με το τοπικό οδικό δίκτυο παραδόθηκε από το Δημόσιο μόλις στο τέλος Ιουλίου.

Προβλήματα, όμως, υπήρξαν και στα διαδικαστικά, καθώς η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον σταθμό διοδίων Σοφάδων δόθηκε τον Μάιο του 2016 και για τους δύο ΣΕΑ στις αρχές Νοεμβρίου.