«Εάν δεν μπορείτε να πληρώσετε, δεν υπάρχει πρόβλημα»: Ο Ζελένσκι κάνει εθελοντική τη φορολόγηση για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

«Εάν δεν μπορείτε να πληρώσετε, δεν υπάρχει πρόβλημα»: Ο Ζελένσκι κάνει εθελοντική τη φορολόγηση για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ουκρανία
epa09808748 A handout photo made available by the Presidential press service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky giving his address to Ukrainians in Kyiv (Kiev), Ukraine, 07 March 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of announcements by Western countries to impose severe economic sanctions on Russia. EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Christiaan Hetzner

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δε θα επιβάλει την είσπραξη φόρων σε μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν, προσφέροντας ανακούφιση στις εταιρείες της χώρας καθώς η πολιορκία της Ρωσίας μπαίνει στην 20η ημέρα.

Αντίθετα, οι ουκρανικές αρχές παρουσίασαν σχέδια για την ενίσχυση των οικονομικών τους με την έκδοση του πρώτου πολεμικού ομολόγου σε δολάρια ΗΠΑ, εκτός από το τοπικό τους νόμισμα, προκειμένου να αξιοποιήσουν περαιτέρω ξένους επενδυτές για το απαραίτητο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών δαπανών.

Εν μέσω μαζικών καταστροφών σε μεγάλες πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη, ο Ζελένσκι παρουσίασε την Τρίτη τα πρώτα βήματα ενός σχεδίου για τη μέγιστη ανακούφιση στην πληττόμενη οικονομία της Ουκρανίας, η οποία λειτουργεί υπό στρατιωτικό νόμο.

Αυτά περιελάμβαναν την εισαγωγή ενός απλοποιημένου ενιαίου φόρου που είναι εντελώς εθελοντικός: «Αν μπορείτε, πληρώστε», είπε σε δήλωσή του. Για όσες μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο, δεν μπορούν, «δεν θα υπάρξει πρόβλημα» από την κυβέρνηση.

Αντί για φόρο εισοδήματος και φόρο προστιθέμενης αξίας, η κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει μόνο έναν απλό συντελεστή 2% επί του τζίρου, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Τα μέτρα είναι απαραίτητα. Μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρήσεων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι μόλις το 13% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ουκρανία συνεχίζουν να εργάζονται πλήρως, ενώ το 42% δεν λειτουργεί καθόλου.

Περαιτέρω μέτρα εξετάζονται ήδη ως μέρος ενός δεύτερου σταδίου φορολογικής μεταρρύθμισης. Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει επίσης μια συθέμελη αλλαγή στο ρυθμιστικό της καθεστώς για να διευκολύνει το εμπόριο εν μέσω του πολέμου.

«Ακυρώνουμε όλες τις επιθεωρήσεις για όλες τις επιχειρήσεις – ώστε όλοι να δουλεύουν κανονικά, ώστε οι πόλεις να ζωντανέψουν, ώστε η ζωή να συνεχιστεί όπου δεν υπάρχουν εχθροπραξίες», είπε.

«Η μόνη προϋπόθεση είναι να διασφαλίσετε την κανονική λειτουργία της επιχείρησής σας στο πλαίσιο της ουκρανικής νομοθεσίας».

Αν και ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε περαιτέρω, αυτή η αναφορά στο εσωτερικό δίκαιο πιθανότατα απευθύνεται σε οποιεσδήποτε περιοχές της χώρας θα μπορούσαν να εξετάσουν την εκχώρηση της κυριαρχίας στη Ρωσία.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν οι φιλορωσικές αποσχισθείσες επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ ζήτησαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει «ειρηνευτές» για να τις προστατεύσει από την καταγγελλόμενη καταπίεση και τη γενοκτονία από την κυβέρνηση στο Κίεβο.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ζελένσκι θα πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον κάποια ανακούφιση σε μια οικονομία που έχει ήδη υποστεί ζημιές 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Denys Kudin.

Προηγουμένως, η μόνη εκτίμηση της κλίμακας της καταστροφής ήταν μια ζημιά 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δρόμους, γέφυρες και υποδομές της χώρας από την εισβολή, που δόθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία εξέδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μονοετή στρατιωτικά ομόλογα με μειωμένα επιτόκια 11%, σε μια έκκληση προς τους πατριώτες Ουκρανούς.

Αφού συγκέντρωσε την πρώτη φορά 8,1 δισεκατομμύρια σε εθνικό νόμισμα (277 εκατομμύρια δολάρια) και άλλα 6,6 δισεκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, το ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα εκδώσει το τρίτο πολεμικό ομόλογο την Τρίτη και το πρώτο που θα είναι επίσης σε δολάρια ΗΠΑ.

«Προς το παρόν, ο ιστότοπος του Υπουργείου Οικονομικών της Ουκρανίας δέχεται κυβερνοεπιθέσεις και είναι κλειστός για πρόσβαση εκτός Ουκρανίας», αναρτήθηκε στο LinkedIn, προσθέτοντας ότι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δημοπρασίες ομολόγων υπάρχουν στη σελίδα της Ουκρανίας στο τερματικό του Bloomberg.