Εάν το Bitcoin φτάσει τα 500.000 δολάρια, θα μολύνει περισσότερο από το Μεξικό ή τη Βραζιλία

Εάν το Bitcoin φτάσει τα 500.000 δολάρια, θα μολύνει περισσότερο από το Μεξικό ή τη Βραζιλία
epa09018336 A bitcoin reflects in front of a monitor showing a stock barometer in Duesseldorf, Germany, 17 February 2021. For the first time, the cryptocurrency Bitcoin has exceeded the mark of 50,000 dollars. Most recently, it became known that Elon Musk, CEO of the US electric car manufacturer Tesla, is said to have invested 1.5 billion dollars in Bitcoin. In recent weeks, he had boosted Bitcoin as well as other Internet currencies with positive news via the short message service Twitter. Credit card provider MasterCard also announced that it would open its payment network to cryptocurrencies. Visa plans to help banks introduce trading with Bitcoin and other cryptocurrencies by launching software with API access. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tου Shawn Tully

Με τιμή περίπου στα 46.000 δολάρια στις 13 Αυγούστου, τα ετήσια έσοδα από την εξόρυξη Bitcoin κυμαίνονται περίπου στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των τελών συναλλαγής που πληρώνονται στους παραγωγούς.

Αυτή τη στιγμή, οι παραγωγοί βγάζουν πολλά χρήματα λόγω δύο παραγόντων: του πενταπλασιασμού της τιμής του νομίσματος το περασμένο έτος και της απαγόρευσης εξόρυξής του στην Κίνα που, προς το παρόν, έχει αποδεκατίσει τη μισή παγκόσμια παραγωγή, αυξάνοντας σημαντικά τα κέρδη για τους υπόλοιπους παραγωγούς.

Ας κοιτάξουμε όμως τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια. Στα τέλη Μαρτίου του 2024, ο αλγόριθμος Bitcoin υπαγορεύει ότι ο αριθμός των νέων νομισμάτων που κυκλοφορούν κάθε 10 λεπτά θα μειωθεί στο μισό, από 6,25 σε 3,125. Εάν η τιμή του Bitcoin δεν υποχωρήσει, ο κλάδος θα είναι πολύ λιγότερο κερδοφόρος. Οι οπαδοί του προβλέπουν ακριβώς το αντίθετο: μια αύξηση στην τιμή που θα αντισταθμίσει πολύ περισσότερο την απώλεια εσόδων από τη μείωση του αριθμού των νομισμάτων που παράγουν οι παραγωγοί κάθε χρόνο. (Παρεμπιπτόντως, αυτό το σενάριο έχει ήδη συμβεί τρεις φορές.)

Τα επόμενα χρόνια, η εξόρυξη Bitcoin θα γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική και η κερδοφορία της θα ακολουθήσει τους οικονομικούς νόμους που διέπουν όλες τις ανταγωνιστικές αγορές: Όταν τα κέρδη είναι τεράστια, νέοι ανταγωνιστές εμφανίζονται και οδηγούν αυτά τα κέρδη σε επίπεδα ελεύθερης αγοράς. «Το κόστος της ‘παραγωγής’ ενός Bitcoin θα αυξηθεί τελικά στην τιμή ενός Bitcoin», λέει ο Alex de Vries, Ολλανδός οικονομολόγος του οποίου ο ιστότοπος Digiconomist παρακολουθεί τις εκπομπές άνθρακα του Bitcoin.

Φυσικά, αυτό το «κόστος» περιλαμβάνει μια απόδοση για τους παραγωγούς αρκετά αξιοπρεπή για να τους κρατήσει στο παιχνίδι. Ας πούμε ότι η τιμή του Bitcoin αυξάνεται στα 100.000 δολάρια μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024. Αυτός ο διπλασιασμός από τις σημερινές τιμές θα ισούται περίπου με τη μείωση 50% του αριθμού των νομισμάτων που θα παράγονται ετησίως. Το συνολικό μέγεθος του κλάδου θα διευρυνθεί κατά περίπου 8%.

Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί θα παράγουν περίπου 8% περισσότερο CO2 από σήμερα. Οι εκπομπές για την παραγωγή Bitcoin θα γίνουν σχετικά χειρότερες, παρότι οι ανεπτυγμένες χώρες σπεύδουν να πετύχουν τον στόχο των μηδενικών καθαρών εκπομπών.

Φυσικά, το τρέχον περιβαλλοντικό προφίλ του Bitcoin ήδη προκαλεί ανησυχία σε υποστηρικτές όπως ο Elon Musk. Αλλά ο Musk και άλλοι υποστηρικτές θα πρέπει να σταθμίσουν τον αντίκτυπο εάν το Bitcoin φτάσει σε τιμή, όπως προβλέπουν κάποιοι αναλυτές, 500.000 δολαρίων. Ας πούμε ότι φτάνει αυτή την τιμή στα τέλη του 2024, ή ακόμη και μερικά χρόνια αργότερα. Το μέγεθος του κλάδου θα εκτοξευθεί από τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο De Vries υπολογίζει ότι, μετά την αύξηση, ο κλάδος θα αντλεί 1,3 δισεκατομμύρια MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Ο De Vries εκτιμά ότι το δίκτυο των παραγωγών Bitcoin εκπέμπει τώρα 475 γραμμάρια CO2 για κάθε μεγαβάτ ισχύος που χρησιμοποιείται. Με το Bitcoin στα 500.000 δολάρια, θα παράγονται 617 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι άνθρακα ετησίως.

Ο όγκος αυτός υπερβαίνει το αποτύπωμα της Αυστραλίας κατά 56%, της Βραζιλίας κατά 40%, της Νότιας Αφρικής κατά 40% και του Μεξικού κατά 33%. Η εξόρυξη Bitcoin θα διέσπειρε 70% περισσότερα αέρια διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από τους 352 εκατομμύρια μετρικούς τόνους του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα επίπεδα ρύπανσής του θα πλησίαζαν αυτά της Γερμανίας με 696 εκατομμύρια τόνους. Οι ΗΠΑ εκπέμπουν σήμερα 4.921 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Με τιμή Bitcoin 500.000 δολάρια, ο κλάδος παγκοσμίως θα αντιστοιχούσε στο απίστευτο 12% του CO2 που κινεί τη μεγάλη αμερικανική βιομηχανική μηχανή και θερμαίνει και ψύχει τα 140 εκατομμύρια σπίτια της.

Για τους θαυμαστές του, η αυξανόμενη τιμή του Bitcoin είναι η ανταμοιβή του ως άφθαρτου νομίσματος, ενός ασφαλούς αποθέματος αξίας ή ενός κερδοφόρου asset για τις εταιρείες για την περίσσεια των μετρητών τους. Δεν μιλούν για την περιβαλλοντική πληγή που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της πορείας.