EBRD: Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 – Τα οφέλη από τις αμυντικές δαπάνες

EBRD: Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 – Τα οφέλη από τις αμυντικές δαπάνες
colourful national flag of greece on a euro money banknotes and coins background. finance concept. macro shot Photo: Shutterstock
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να λάβει ώθηση άνω του 1,2% από τις αμυντικές δαπάνες.

Σε μικρή υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σύμφωνα με έκθεση της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η τράπεζα αναμένει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 2,2% για το 2025 και για το 2026, έναντι προηγούμενης εκτίμησης (τον Φεβρουάριο) για ανάπτυξη 2,3% φέτος και του χρόνου.

Η EBRD σημειώνει πως η Ελλάδα μπορεί να ίναι πό τις περισσότερο οφελημένες χώρες της Ευρώπης από το σχέδιο για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στην Γηραία Ήπειρο.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να λάβει ώθηση άνω του 1,2% από τις αμυντικές δαπάνες.

Ακόμα, σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλυτικά, οι αναφορές για τη χώρα από την έκθεση:

«Η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή το 2024, στο 2,3%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και από την ανθεκτική ιδιωτική κατανάλωση.

Τόσο οι αφίξεις τουριστών όσο και τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2024, με τον τουρισμό να διατηρεί την ισχυρή δυναμική του ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν συνεχιζόμενη ανάπτυξη στις αρχές του 2025, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI) και τον δείκτη διαχειριστών προμηθειών (PMI) να διαμορφώνονται σε 107,7 και 55, αντίστοιχα, τον Μάρτιο του 2025, και οι δύο πάνω από τους μέσους όρους της ζώνης του ευρώ.

Η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω στο 8,6% (εποχικά προσαρμοσμένη) τον Φεβρουάριο του 2025. Οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεχίζονται, με το πρωτογενές πλεόνασμα να προβλέπεται στο 2,4% του ΑΕΠ το 2025.

Ο πληθωρισμός ήταν 3% το 2024, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός αποδείχθηκε επίμονος, διαμορφώνοντας το 3,6% το 2024 (από 5,3% το 2023), ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη ζώνη του ευρώ.

Η εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προχωρά ομαλά, συμβάλλοντας στον μετριασμό των εξωτερικών κινδύνων. Τον Μάρτιο του 2025, η Ελλάδα είχε λάβει 18,2 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του RRF – το 51% του συνολικού κονδυλίου των 36 δισ. ευρώ – υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ, με το 28% των συνολικών ορόσημων να έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Δεδομένης της περιορισμένης έκθεσης αυτής της οικονομίας, που βασίζεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, στην αβεβαιότητα της παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν θετικές, με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη να φτάνουν το 2,2% τόσο το 2025 όσο και το 2026. .

Οι κίνδυνοι επιδείνωσης προέρχονται από το αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον και την υποτονική οικονομία της ζώνης του ευρώ, εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων προστατευτικών πιέσεων».

Η παγκόσμια εικόνα

Για την παγκόσμια οικονομία, η EBRD υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Η τράπεζα μείωσε την προηγούμενη πρόβλεψή της για το 2025, που είχε γίνει τον Φεβρουάριο, κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3%, με προς τα κάτω αναθεωρήσεις για τις περισσότερες οικονομίες.

«Σχεδόν καμία χώρα δεν μένει ανεπηρέαστη από τα παγκόσμια γεγονότα», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Μπέατα Γιαβόρτσικ. «Η μεγαλύτερη επίδραση στις χώρες μας είναι έμμεση, μέσω των αλλαγών στις προοπτικές της Γερμανίας και της Κίνας».

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία θα υποστούν το μεγαλύτερο άμεσο πλήγμα από τις αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ, με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2025 να αναθεωρούνται προς τα κάτω κατά 0,5%, στο 1,4% και 1,5% αντίστοιχα. Και οι δύο χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η έκθεση συντάχθηκε πριν από τις τελευταίες ειδήσεις σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την προσωρινή μείωση των δασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι επιχειρήσεις αναστέλλουν τις επενδύσεις και περιμένουν να δουν τι θα συμβεί» είπε η Γιαβόρτσικ. «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αλλαγή στη νοοτροπία από την ανθεκτικότητα των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού… τώρα, η ασφάλεια της πρόσβασης στην αγορά είναι το βασικό μέλημα».

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ήδη επιβραδυνθεί και καθυστερήσει, ακόμη και αν οι ΗΠΑ ανέστειλαν τους νέους «αμοιβαίους» δασμούς και δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν άλλους φόρους που επέβαλαν στο πλαίσιο του στόχου του Ντόναλντ Τραμπ να πείσει τις επιχειρήσεις να επαναφέρουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις για τη Γερμανία, την Κίνα και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ορατές. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για 10 οικονομίες της EBRD, με τις εξαγωγές προς τη χώρα αυτή να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Τσεχίας και σχεδόν το 20% του ΑΕΠ της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Ενώ η προσπάθεια της Ευρώπης να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, η Τουρκία και η Τσεχία, «υπάρχει μια πολύ πραγματική ανησυχία ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα εκτοπίσει άλλες δαπάνες».

Και ενώ το ΔΝΤ αναμένει ότι το μέσο χρέος στις περιοχές της EBRD θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό στο 52% του ΑΕΠ από το 2025 έως το 2029, η Γιαβόρτσικ δήλωσε ότι αυτό είναι «υπερβολικά αισιόδοξο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: