Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Πέθανε το πρωί ο Δημήτρης Κρεμαστινός που νοσηλευόταν με κορωνοϊό, στον Ευαγγελισμό, από τις 26 Μαρτίου.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με ανάρτησή του στο twitter.

“Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ”, αναφέρει ο κ. Κικίλιας.

O πρώην υπουργός είχε εισέλθει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου στις 26 Μαρτίου και από τότε έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή, την οποία όμως δυστυχώς δεν κέρδισε.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Χάλκη Δωδεκανήσου, 1 Μαΐου 1942) ήταν Έλληνας ιατρός, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και το 2015 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είχε εκλεγεί βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Υπήρξε προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 1993 ύστερα από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός και ο οποίος εξετίμησε πέραν των ιατρικών ικανοτήτων και τις γενικότερες απόψεις του περί ενός σύγχρονου εθνικού συστήματος υγείας και πρόνοιας.

Τον καθηγητή Δ. Κρεμαστινό, τότε Υφηγητή Καρδιολογίας, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεννηματά, επισκέφθηκαν οι θεράποντες ιατροί του Α. Παπανδρέου με επικεφαλής τον Καθηγητή Κώστα Στεφανή και του πρότειναν να εξετάσει και να αναλάβει το θέμα της υγείας του Πρωθυπουργού, η οποία βρισκόταν τότε σε κρίσιμο στάδιο.

Ήταν ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ενώ δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Είχε συγγράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία και πάνω από 2500 επιστημονικές εργασίες.

Κυρ. Μητσοτάκης: O κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους

«O κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους», ανέφερε σε tweet του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού. «Στην μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», γράφει στο μήνυμά του.

Και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με μήνυμα στο Twitter αναφέρθηκε στην απώλεια του καθηγητή καρδιολογίας και πρώην υπουργού Υγείας, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του. «O θάνατος του @KremastinosD μας λυπεί όλους. Ο εκλιπών τίμησε με την πορεία του την επιστήμη και την πολιτική. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Συλλυπητήρια της Φ. Γεννηματά για τον θάνατο του Δ. Κρεμαστινού

Βαθιά θλίψη και ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου φίλου, Δημήτρη Κρεμαστινού, εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Ήταν “ο δικός μας γιατρός”. Δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική, επιστημονική και την ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες καρδιολογικές κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ», τονίζει, σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά.

Αναφερόμενη στο έργο του Δημήτρη Κρεμαστινού, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του Ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

«Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα, που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στη Τζένη και τους οικείους του», σημειώνει η κ. Γεννηματά.

To μήνυμα στο Twitter της Σακελλαροπούλου για τον Κρεμαστινό

Με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρεται στο θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου σημειώνει:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, που υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη και την πολιτική με συνέπεια, ευγένεια, μετριοπάθεια και ήθος.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Γιώργος Παπανδρέου: «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ανεκτίμητος φίλος και άνθρωπος της προσφοράς»

Την βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του ανεκτίμητου προσωπικού του φίλου Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε συγκεκριμένα:

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας σπουδαίος άνθρωπος, επιστήμονας, πολιτικός, δεν είναι πια κοντά μας.

Η θλίψη μου είναι βαθιά.

Με τον Δημήτρη, μας συνέδεαν πολλά, που τα λόγια δεν είναι εύκολο αυτήν την ώρα να περιγράψουν.

Ο δεσμός μας, οικογενειακός και προσωπικός, ήταν πολύ στενός και πολύ ιδιαίτερος.

Το γεγονός ότι, στα χέρια του είχαμε όλοι εναποθέσει τη ζωή του Ανδρέα, με είχε φέρει πολύ κοντά του.

Η φιλία μας ιδιαίτερη και ανεκτίμητη.

Πάντα, άνθρωπος της προσφοράς για το δημόσιο καλό.

Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για όλους μας.

Καλό ταξίδι, Δημήτρη.».