Έχετε ρευστότητα για την εταιρεία σας και δε το ξέρετε; Ναι έχετε!

Έχετε ρευστότητα για την εταιρεία σας και δε το ξέρετε; Ναι έχετε!

Γιατί στους καιρούς που επιχειρούμε κάθε ευρώ μετράει!

Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα μοιάζουν με τους χαρακτήρες ταινιών που διαδραματίζονται σε έρημο κι αρκούν 2-3 σταγόνες νερό για να τους κρατήσουν ζωντανούς. Η ανάγκη για ρευστότητα είναι δεδομένη.

Υπάρχει λοιπόν μια ξεχασμένη πηγή που μπορεί να αναβλύσει από το πουθενά και να δώσει σταγόνες ρευστότητας. Ποια είναι αυτή;

Είναι η πηγή της επιστροφής ΦΠΑ από δαπάνες τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα στο εξωτερικό. Τέτοιες δαπάνες είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι συμμετοχές σε συνέδρια, τα αεροπορικά εισιτήρια, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, τα έξοδα μετακίνηση κ.ά.

Αυτά τα φαινομενικά «μικρά» έξοδα αποτελούν το 10%-15% των εταιρειών και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα startups το ποσοστό ανεβαίνει πολύ. Αυτά τα έξοδα φέρουν απ´ ευθείας και τον αναλογούντα ΦΠΑ της κάθε χώρας στην οποία πραγματοποιείται η δαπάνη και οι εταιρείες τον πληρώνουν κανονικά για την αγορά.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλές χώρες και εκτός ΕΕ, με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίας επιστροφής ΦΠΑ. Πρακτικά, για να επιστραφεί ο πληρωμένος ΦΠΑ, η εταιρεία αφού συγκεντρώσει τα αντίστοιχα τιμολόγια/αποδείξεις πληρωμής/αγορών, κάνει μια ειδική αίτηση επιστροφής στις φορολογικές αρχές της κάθε χώρας στην οποία έγινε η δαπάνη.

Για αυτή τη διαδικασία υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα εξειδικευμένες εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής ποσοστού επιτυχίας επί των επιστρεφομένων χρημάτων, γεγονός που διευκολύνει τις επιχειρήσεις να τα διεκδικήσουν άμεσα.

Ψάξτε λοιπόν τα έξοδα σας. Μήπως έχετε αυτή την ξεχασμένη πηγή;

Στους καιρούς που επιχειρούμε κάθε ευρώ μετράει!

*Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι Partner στις UNITYFOUR CONSULTING και ARK ANALYTICS SOLUTIONS.