Αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη φοροδιαφυγή

Αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη φοροδιαφυγή

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο ΣΔΟΕ.

Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι αφήνει ανέλεγκτη τη φοροδιαφυγή των οικονομικά ισχυρών, διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανεπίσημο σημείωμά του με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα στο ΣΔΟΕ και παράλληλα τονίζει ότι «το ζήτημα της φοροδιαφυγής έχει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις».

Στο εκτενές σημείωμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «διατηρώντας τις φορολογικές υπηρεσίες σε κατάσταση αδράνειας και αδυναμίας, η κυβέρνηση συντηρεί ένα άλλοθι για να αφήνει ανέλεγκτη την φοροδιαφυγή των ισχυρών» και προσθέτει ότι «με σχεδόν απροκάλυπτο τρόπο και μπροστά στα μάτια της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, στήνεται ένα πάρτι φοροδιαφυγής και διαπλοκής, για το οποίο η χώρα μας έχει σχολιαστεί επανειλημμένα ακόμα και στα διεθνή ΜΜΕ».

Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο ΣΔΟΕ είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει τα συμπεράσματα της κομματικής αντιπροσωπείας, ότι, δηλαδή, η συγκεκριμένη υπηρεσία εμφανίζει πολύ σοβαρές καθυστερήσεις και ανεπάρκεια στην εκτέλεση του έργου της, που είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Έτσι, υπογραμμίζει, πολύ σημαντικές υποθέσεις, όπως η Λίστα Λαγκάρντ, διεκπεραιώνονται με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς, ενώ άλλες δεν ελέγχονται καν. Επιπρόσθετα, το δημόσιο απέχει από την διεκδίκηση τεράστιων χρηματικών ποσών, ενώ με την αδυναμία του ΣΔΟΕ η φοροδιαφυγή ενθαρρύνεται συστηματικά.

Ενδεικτικά σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό (υπηρετούν 730 πανελλαδικά, ενώ προ Μνημονίου υπήρχαν 1500 οργανικές θέσεις) έλλειψη βασικής υποδομής (υπολογιστές, σκάνερ, εκτυπωτές, συνδέσεις στο διαδίκτυο, λογισμικό, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, μηχανήματα X_RAY για το λιμάνι του Πειραιά και άλλα σημεία εισόδου στη χώρα) έλλειψη κονδυλίων για υπερωρίες και εκτός έδρας μετακινήσεις, σύγχυση και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλες οικονομικές υπηρεσίες.

Άλλα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι:

– Η έλλειψη νομικής υποστήριξης των ελεγκτών, οι οποίοι σε πολύ σοβαρές υποθέσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με πανίσχυρα νομικά επιτελεία των ελεγχομένων.

– Ο κομματισμός. Η επιλογή υπηρεσιακών στελεχών με κομματικά κριτήρια είναι σχεδόν κανόνας. Πολλά ικανά υπηρεσιακά στελέχη μένουν αναξιοποίητα, εφ’ όσον δεν είναι πολιτικά ελεγχόμενα.

– Ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων. Μόνο από εισαγγελικές παραγγελίες, το ΣΔΟΕ έχει τουλάχιστον 20.000 υποθέσεις για έλεγχο.

Αποτέλεσμα των αδυναμιών αυτών είναι η πλήρης αναποτελεσματικότητα και η αδυναμία έγκαιρης διεκπεραίωσης μεγάλων και πολύ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Για τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία εμπλέκονται ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ μετά από τις γνωστές «διαδρομές» στα τέλη του 2012. Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012. Από τις 2062 περιπτώσεις που αφορά η υπόθεση, το 2013 είχαν ελεγχθεί πέντε υποθέσεις, και το 2014 έχουν ελεγχθεί 20. Με τη λίστα Λαγκάρντ ασχολούνται μόνο 35 ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι οποίοι παράλληλα ασχολούνται και με άλλες υποθέσεις, την ίδια στιγμή που η υπόθεση παραγράφεται νομικά στις 31.12.2015. Από τις 25 υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί, έχει διαπιστωθεί απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 25 εκατομμυρίων και οι φόροι που αναλογούν είναι τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν, εκτός της Λίστας Λαγκάρντ, είναι:

  • Η λίστα Λουξεμβούργου.
  • Η λίστα Ελλήνων με σκάφη υπό ολλανδική σημαία.
  • Η λίστα Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο.
  • Η λίστα «Νικολούδη».
  • Το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων.
  • Οι υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
  • Οι έλεγχοι στις επιδοτήσεις- επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα με το ΣΔΟΕ, το Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ελέγχει, μεταξύ άλλων και δύο ακόμα πολύ σημαντικές υπoθέσεις. Τα Εμβάσματα Εξωτερικού 2009- 2011, και τις Off shore εταιρείες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι για κάθε μία από όλες τις παραπάνω υποθέσεις, το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να απαντήσει άμεσα στον ελληνικό λαό:

  • Πότε έφτασε στην ελεγκτική υπηρεσία.
  • Πόσους φορολογούμενους ή εταιρείες αφορά.
  • Τι ποσοστό έχει ελεγχθεί μέχρι τώρα.
  • Πόσοι ελεγκτές ασχολούνται.
  • Αν έχει χορηγήσει στην ελέγχουσα υπηρεσία ειδικό λογισμικό και επιπλέον προσωπικό για την συγκεκριμένη υπόθεση.
  • Τι ποσά έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30.6.2014.
  • Τι ποσά έχουν εισπραχθεί μέχρι 30. 6. 2014.
  • Τι έσοδα υπολογίζουν οι υπηρεσίες ότι θα βεβαιωθούν με την ολοκλήρωση της υπόθεσης.
  • Πότε παραγράφεται φορολογικά η υπόθεση.

Πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών προκύπτει και για μια υπόθεση που είδε μόλις σήμερα το φως της δημοσιότητας, αναφέρει το σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

Το ΣΔΟΕ επέβαλε πρόστιμα ύψους 600 εκατ. σε γερμανικές αντιπροσωπείες, οι οποίες εισήγαγαν πολυτελή μοντέλα αυτοκινήτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα με υποτιμολόγηση, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ και τον φόρο πολυτελείας. Ωστόσο η αρμόδια Εφορία στην οποία έχει διαβιβαστεί η υπόθεση, καθυστερεί αδικαιολόγητα την είσπραξη των προστίμων αυτών. Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να απαντήσει αν η καθυστέρηση αυτή είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών πολιτικών πιέσεων, ή οφείλεται σε άλλους λόγους, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείωμα του κόμματος αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επιμείνει στον έλεγχο και την άσκηση πίεσης, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως στα μάτια της κοινής γνώμης το τεράστιο αυτό κυβερνητικό σκάνδαλο, που σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 15 δισ.

Παράλληλα ανακοινώνει ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα επαναφέρει την εναλλακτική του πρόταση για ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, διαφανές και σταθερό φορολογικό σύστημα, καθοριστικό βήμα για την απαλλαγή της χώρας από την ασφυκτική πολιτική της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών.

Διαβάστε ακόμη:

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα δισ. ευρώ χάνεται ετησίως από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Τις προτάσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ