Έχουν πεθάνει οι κινηματογραφικές αίθουσες; Σίγουρα όχι στην Κίνα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ανάκαμψη των κινηματογράφων της Κίνας το 2020 επιτάχυνε την ήδη αυξανόμενη σημασία του κινεζικού box office για τις ταινίες του Χόλυγουντ.

της Naomi Xu Elegant

Τα έσοδα από το box office της Κίνας την Πρωτοχρονιά σημείωσαν νέο ρεκόρ καθώς οι σινεφίλ έσπευσαν στους κινηματογράφους σε όλη την χώρα. Ο περιορισμός της εξάπλωσης του COVID-19 στην Κίνα επέτρεψε στους κινηματογράφους και άλλους χώρους διασκέδασης να λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων ταινιών στην Κίνα έφτασαν τα 92 εκατομμύρια δολάρια την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την πλατφόρμα εισιτηρίων Maoyan. Το προηγούμενο ρεκόρ εσόδων για την Πρωτοχρονιά στην Κίνα ήταν 55 εκατομμύρια δολάρια την 1η Ιανουαρίου 2018 – σχεδόν το μισό ποσό που καταγράφηκε φέτος.

Η Κίνα επανεκκίνησε την οικονομία της νωρίτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου, αφού κατέστειλε επιτυχώς τη μετάδοση του COVID-19, καθιστώντας την ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου νέες ταινίες μπορούν να προβληθούν σε κινηματογράφους με κοινό.

Οι ανοιχτές κινηματογραφικές αίθουσες βοήθησαν την Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ για να γίνει η μεγαλύτερη αγορά ταινιών στον κόσμο πέρυσι, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του box office μειώθηκαν από 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, λόγω του κλεισίματος των κινηματογράφων στις αρχές της πανδημίας. Τα συνολικά έσοδα box office για τις ΗΠΑ το 2020 ήταν 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, οι κινηματογράφοι στην Κίνα έκλεισαν καθώς ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται. Ορισμένοι άρχισαν να ξανανοίγουν στα τέλη Μαρτίου 2020, αλλά οι πωλήσεις εισιτηρίων ήταν χαμηλές, οπότε το εθνικό γραφείο ταινιών της Κίνας ανέστρεψε την απόφαση λίγες μέρες αργότερα, κλείνοντας τους κινηματογράφους έως τις 20 Ιουλίου.

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, οι περισσότεροι κινηματογράφοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί και οι κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλυγουντ, όπως το Black Widow και το Wonder Woman 1984, έχουν αναβάλει τις κυκλοφορίες τους για το 2021 ή κάνουν πρεμιέρα σε πλατφόρμες συνεχούς ροής περιεχομένου αντί για αίθουσες.

Η ανάκαμψη των κινηματογράφων της Κίνας το 2020 επιτάχυνε την ήδη αυξανόμενη σημασία του κινεζικού box office για τις ταινίες του Χόλυγουντ.

Το αμερικανικής παραγωγής Soul, για παράδειγμα, έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα ροής Disney+ για θεατές στις ΗΠΑ, αλλά προβλήθηκε και σε κινηματογράφους σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου απέφερε 5,5 εκατομμύρια δολάρια από τα 7,6 εκατομμύρια δολάρια εσόδων του box office για το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: fortune.com