Economist: Αυτή την κυβέρνηση ήθελαν πραγματικά οι δανειστές

Economist: Αυτή την κυβέρνηση ήθελαν πραγματικά οι δανειστές

Εξαιρετικά «ανθεκτικός» αποδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με το περιοδικό, που εκφράζει όμως αμφιβολίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Σε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι προσδοκούσαν οι δανειστές με βάση τις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές, όπως αναφέρει ο Economist.  Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, το περιοδικό αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πιο ανθεκτικός από ό,τι πολλοί Έλληνες και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων περίμεναν.

«Ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 145 βουλευτές, μόλις τέσσερις λιγότερους από τον Ιανουάριο, ενώ όπως ανακοίνωσε αμέσως σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ που συγκέντρωσαν το 3,6% των ψήφων και για τους οποίους επίσης οι δημοσκόποι έπεσαν έξω. Αλλά αυτός ο συνασπισμός των 155 βουλευτών δείχνει πιο ευάλωτος από τον προηγούμενο που αριθμούσε 162» σχολιάζει ο Economist.

«Οι δανειστές προσδοκούσαν ο Τσίπρας να σχηματίσει έναν ευρύτερο συνασπισμό με κεντροαριστερά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που εξέλεξαν 17 και 10 βουλευτές αντίστοιχα, έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη σταθερότητα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της συμφωνίας.

Προς απογοήτευσή τους όμως, αυτός ο ευρύτερος συνασπισμός δεν θα συμβεί και ο μοναδικός κυβερνητικός εταίρος θα είναι οι ΑΝΕΛ» προσθέτει.

Μπορεί ο Τσίπρας να αποθεώθηκε από υποστηρικτές του που ανέμιζαν σημαίες όταν έφτασε στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην επινίκια ομιλία του να υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει την εντολή τετραετίας, πολλοί όμως, δεν πείθονται, σημειώνει ο Economist.

Αυτοί είναι οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάχθηκαν στο νέο Μνημόνιο, ρίχνοντας την κυβέρνηση και σχηματίζοντας τη Λαϊκή Ενότητα που δεν μπήκε στη Βουλή, αλλά και αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν με τους αυταρχικούς τρόπους του Τσίπρα.

Αρκετοί παρατηρητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η νέα κυβέρνηση θα αντέξει περισσότερο από την προηγούμενη, καταλήγει το δημοσίευμα.