Eduard Ivanov, από τη Ρωσία με… γνώση

Eduard Ivanov, από τη Ρωσία με… γνώση
Οι συνέπειες της χρήσης των κρυπτονομισμάτων για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και οι κύριες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Ευρώπη στο μέλλον.

Ανήκει στην ελίτ των ειδικών σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Eduard Ivanov, μέλος της ακαδημαϊκής ομάδας του International Anti-Corruption Academy μας δίνει μια πρόγευση της παρουσίασής του στο Compliance Conference της KPMG, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου.

Ποιες είναι οι βασικές συνέπειες της χρήσης των κρυπτονομισμάτων για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος;

Η κατάχρηση κρυπτονομισμάτων και οι νέες μέθοδοι πληρωμής για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της γενικής νομικής ρύθμισης αυτών των επιχειρήσεων και την εφαρμογή μηχανισμών πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Η πέμπτη ευρωπαϊκή οδηγία (5th European AML Directive) για την πρόληψη τέτοιων αδικημάτων είναι ένα καλό παράδειγμα τέτοιας ανάπτυξης.

Στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, κατά τη γνώμη σας, ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Ευρώπη στο μέλλον;

Οι υπεύθυνοι συμμόρφωσης στην Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσουν τις αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις σε πολλές χώρες, να εφαρμόσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την αναγνώριση του UBO, αλλά και να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ τεχνικών λύσεων και προσεγγίσεων συμπεριφοράς.