ΕΕ: Δικαστικό «άκυρο» στην Κομισιόν για τις συνομιλίες της φον ντερ Λάιεν με την Pfizer

ΕΕ: Δικαστικό «άκυρο» στην Κομισιόν για τις συνομιλίες της φον ντερ Λάιεν με την Pfizer
European Commission President Ursula von der Leyen oversees the production of the Pfizer-BioNtech Covid-19 vaccine during a visit of the factory of US pharmaceutical company Pfizer, in Puurs, on April 23, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP) Photo: AFP
Για την αγορά εμβολίων COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το δεύτερο κορυφαίο δικαστήριο της Ευρώπης απέρριψε την Τετάρτη την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα των New York Times για πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα μεταξύ της προέδρου της Κομισίον, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα σχετικά με την αγορά εμβολίων COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι NYT ανέφεραν ότι τα μηνύματα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2021 και της 11ης Μαΐου 2022, στο αποκορύφωμα της πανδημίας, θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ για τα εμβόλια.

Η Επιτροπή είχε απορρίψει το αίτημά της, λέγοντας ότι η φον ντερ Λάιεν δεν είχε κρατήσει τα μηνύματα. Αυτό προκάλεσε τη μήνυση της εφημερίδας κατά του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Το Politico μετέδωσε πως στο πλαίσιο του Pfizergate, δημοσιογράφοι των NYT είχαν ζητήσει να δουν τα απόρρητα μηνύματα μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής και του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας, τα οποία αντάλλαξαν πριν από μια συμφωνία εμβολίων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε μεταξύ της Pfizer και της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ύπαρξη των μηνημάτων – τα οποία η Επιτροπή αρχικά δεν επιβεβαίωσε – αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη που έδωσε η φον ντερ Λάιεν στους New York Times το 2021.

Αλλά το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας πέρυσι ότι το περιεχόμενό τους δεν ήταν αρκετά σημαντικό ώστε να χαρακτηριστούν ως έγγραφα – επομένως δεν είχαν καταχωριστεί και δεν ήταν διαθέσιμα για να δοθούν στους δημοσιογράφους.

Στην ανακοίνωσή του, το δικαστήριο πρόσθεσε: «Η Επιτροπή δεν μπορεί απλώς να δηλώσει ότι δεν έχει στην κατοχή της τα ζητούμενα μηνύματα, αλλά πρέπει να παράσχει αξιόπιστες εξηγήσεις που να επιτρέπουν στο κοινό και στο Δικαστήριο να κατανοήσουν γιατί δεν μπορούν να βρεθούν τα μηνύματα αυτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: