EE: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης

EE: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης

Η εκταμίευση θα γίνει μετά την οριστική και τυπική έγκριση από τα κράτη μέλη την Δευτέρα.  

Εγκρίθηκε και τυπικά από το Euro Working Group, η εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για τον πρόσθετο αριθμό των εκπαιδευτικών, που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας.

Το νομοσχέδιο αυτό ήταν το τελευταίο από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα, από τους διεθνείς πιστωτές, για την αποδέσμευση 5,8 δισ. ευρώ του δανείου, όπως δήλωσαν στελέχη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ποσό αναμένεται να πιστωθεί την προσεχή Δευτέρα στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος: «η έγκριση έχει πλέον δοθεί, οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο θα έχουν οριστικοποιηθεί ως την Δευτέρα το μεσημέρι», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Η συγκεκριμένη δόση κατανέμεται σε 2,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) και σε 1,5 δισ. ευρώ από την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Διαβάστε: Εξετάζεται το επικαιροποιημένο μνημόνιο στην Κύπρο 

Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο’ Κόνορ, ο οποίος και δήλωσε ότι η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκρινε την παροχή της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα που ανταποκρίθηκε κι εκπλήρωσε όλες τις σχετικές προϋποθέσεις. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι αναμένεται ως την Δευτέρα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε επίπεδο κρατών μελών και ότι η εκταμίευση των δανείων της ευρωζώνης, ύψους 4 δισ. ευρώ, θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Εξάλλου, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, αναμένεται να συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει το τμήμα της δόσης (ποσό 1,8 δισ. ευρώ) που αναλογεί στο Διεθνές Ταμείο.