ΕΕ: Η Ευρωζώνη θα «γλυτώσει» την ύφεση, με μικρή ανάπτυξη και ισχυρό πληθωρισμό το 2023

ΕΕ: Η Ευρωζώνη θα «γλυτώσει» την ύφεση, με μικρή ανάπτυξη και ισχυρό πληθωρισμό το 2023
Καθυστέρηση των προσπαθειών μείωσης του δημόσιου χρέους σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να ξεφύγει από μια οικονομική ύφεση το 2023, με ήπια ανάπτυξη και υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως για το σύνολο του τρέχοντος έτους θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% έναντι 0,8% στην προηγούμενη επίσημη εκτίμηση της Κομισιόν.

Για το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 1,2% και για το 2025 ανάπτυξη 1,6%, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε σχετικά πως «οι ισχυρές πιέσεις στις τιμές και η νομισματική σύσφιξη που απαιτείται για τον περιορισμό τους, καθώς και η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, έχουν επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κοιτάζοντας προς το 2024, αναμένουμε μια μέτρια άνοδο της ανάπτυξης, καθώς ο πληθωρισμός χαλαρώνει περαιτέρω και η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική» συμπλήρωσε ο Ιταλός αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληθωρισμός σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ

Για τον γενικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η Κομισιόν εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 5,6% για το 2023, στο 3,2% για το 2024 και στο 2,2% για το 2025.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία την επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Στην έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται πως το υψηλό κόστος διαβίωσης και η πρωτοφανής εκστρατεία σύσφιξης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που ξεκίνησε στα μέσα του 2022 «είχαν βαρύτερο τίμημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης για την καθυστέρηση των προσπαθειών μείωσης του δημόσιου χρέους σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ. Το χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ξανά πάνω από το 140% της παραγωγής τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ άνοδος το 2025 παρατηρείται και στη Γαλλία μετά από μια μικρή πτώση το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: