ΕΕ: Οι Βρυξέλλες προτιμούν να δοθούν «επιταγές» στους ευάλωτους, παρά να μειωθεί ο ΦΠΑ στα καύσιμα

ΕΕ: Οι Βρυξέλλες προτιμούν να δοθούν «επιταγές» στους ευάλωτους, παρά να μειωθεί ο ΦΠΑ στα καύσιμα
Fuel nozzle of a Bharat petrol pump can be seen in Kolkata, India, 28 May, 2021. Bharat Petroleum Corp. reduced its refinery throughput in May as pandemic-induced lockdowns by many states have hit demand for transportation fuels across India according to an Indian media report. (Photo by Indranil Aditya/NurPhoto) (Photo by Indranil Aditya / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Οι Βρυξέλλες προτιμούν να δοθούν «επιταγές» στους μη προνομιούχους, παρά να μειωθεί ο ΦΠΑ για να αντιμετωπισθεί η άνοδος των τιμών των καυσίμων», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Αντιμέτωπες με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, που πλήττει την αγοραστική δύναμη, οι Βρυξέλλες συνιστούν να βοηθηθούν απ’ ευθείας «αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη» δίνοντάς τους «συγκεκριμένες επιταγές» μάλλον, παρά να μειωθεί ομοιόμορφα ο ΦΠΑ στα καύσιμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό BFM/RMC.

«Αυτό που επιβαρύνει περισσότερο τα νοικοκυριά και κυρίως τα μη προνομιούχα νοικοκυριά, είναι η αύξηση των τιμών της ενέργειας και εκεί πρέπει αληθινά να αμβλυνθεί πολύ γρήγορα ο παγκόσμιος αντίκτυπός της σ’ αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», δήλωσε ο Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας.

«Εξ ου και η σύστασή μας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή κυρίως στη Γαλλία, είναι να έχουμε συγκεκριμένες επιταγές για να συμπαρασταθούμε. Και θα χρειαστεί να συνεχίσουμε πιθανόν να το κάνουμε μέχρι το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη βοήθεια των 100 ευρώ για τους Γάλλους που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα, η οποία ανακοινώθηκε το φθινόπωρο από τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, ο επίτροπος δήλωσε πως «δεν θα πρέπει να διστάσουμε να το ξανακάνουμε».

Αντίθετα, όσον αφορά τη δυνατότητα μιας μείωσης του ΦΠΑ στο 5,5% στα καύσιμα -την οποία οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να δεχθούν θεωρώντας τη βενζίνη προϊόν πρώτης ανάγκης- ο Μπρετόν δήλωσε πως ο «αντίκτυπός» της είναι «μικρός για τον προϋπολογισμό και για τους καταναλωτές σε σχέση με άλλες πιο άμεσες λύσεις που αναφέρονται».

«Πιστεύω ότι σήμερα αυτό που είναι αληθινά απαραίτητο, είναι αληθινά να βοηθήσουμε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, είναι τουλάχιστον το 25% του γαλλικού πληθυσμού που πρέπει να βοηθήσουμε και πιστεύω πως είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να κάνουμε κάτι ομοιόμορφο», δήλωσε.