ΕΕ και ΔΝΤ σχεδιάζουν τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

ΕΕ και ΔΝΤ σχεδιάζουν τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
epaselect epa09793544 Aftermath of an overnight shelling on Ukrainian military facilities in Brovary near Kiev (Kyiv), Ukraine, 01 March 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of announcements by Western countries to impose severe economic sanctions on Russia. EPA/SERGEY DOLZHENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το έργο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι πλέον αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ το νόμισμά της, το χρίβνια, έχει καταρρεύσει.

Πώς θα βοηθήσουν οικονομικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο πρόκειται να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος. Θα απαιτηθούν τεράστια ποσά για να ανοικοδομηθούν οι μεγάλες πόλεις, οι υποδομές και οι βιομηχανικές ζώνες που έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παράσχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας», αναφέρεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Για τον σκοπό αυτόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να συστήσει ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες», προστίθεται στο κείμενο, ωστόσο δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη.

Το έργο καθίσταται ακόμη δυσκολότερο δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι πλέον αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ το νόμισμά της, το χρίβνια, έχει καταρρεύσει.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στις δυτικές χώρες, όπως τα περίπου 300 δισ. δολάρια των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Με βάση το προσχέδιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν και άλλες χώρες να συμβάλουν στο Ταμείο. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να οργανωθεί εν ευθέτω χρόνω ένα διεθνές συνέδριο για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας», καταλήγει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου που θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 24-25 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, σε δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το Ταμείο θα αναλάβει το μερίδιό του στις «εκτεταμένες» προσπάθειες που θα χρειαστεί να καταβληθούν μεταπολεμικά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.