ΕΕ και ΗΠΑ κάθονται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο

ΕΕ και ΗΠΑ κάθονται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ψήφισαν και με σαφή πλειοψηφία ενέκριναν τη διαπραγμάτευση από την Κομισιόν, με τη Γαλλία να ψηφίζει κατά και το Βέλγιο να απέχει.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το τελικό ‘πράσινο φως’ για να ξεκινήσουν οι επίσημες εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ ύστερα από μήνες καθυστερήσεων λόγω της αντίστασης της Γαλλίας.

Τελικά οι κυβερνήσεις της ΕΕ ψήφισαν με ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης των διαπραγματευτικών εντολών που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Γαλλία να καταψηφίζει και το Βέλγιο να απέχει.

Η Κομισιόν, που συντονίζει την εμπορική πολιτική για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε δύο κατευθύνσεις –η μία αφορά τη μείωση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα και η άλλη τη διευκόλυνση των εταιρειών να καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα πληρούν τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά πρότυπα. Για να το κάνει αυτό χρειαζόταν τη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε άμβλυνση της έντασης πέρυσι τον Ιούλιο όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να αναστείλει την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα αυτοκίνητα από την ΕΕ για όσο χρόνο οι δύο πλευρές προσπαθούν να βελτιώσουν τις οικονομικές τους σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβανόταν και η άρση δασμών σε «βιομηχανικά προϊόντα εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας».

Η Κομισιόν έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα συζητήσει τους δασμούς ή τα εμπόδια στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, αλλά είναι πρόθυμη να συζητήσει τα αυτοκίνητα, κάτι που την θέτει σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει μια ευρεία λίστα επιθυμιών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ολοκληρωμένη πρόσβαση στην αγορά αγροτικών προϊόντων.

Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Γερμανία, της οποίας οι εξαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων στις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε πάνω από το μισό του συνόλου της ΕΕ, θέλει να πιέσει για συνομιλίες που θα αποτρέπουν τους δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW.

Η Γαλλία, με πολύ λίγες εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, ήθελε να καθυστερήσει το θέμα πέρα από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, πεπεισμένη ότι τέτοιου είδους επαφές με τον Τραμπ δεν εξασφαλίζουν ψήφους. Η Γαλλία επέμενε ότι στις συνομιλίες δεν θα περιλαμβάνεται ο αγροτικός τομέας, αλλά οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή –ένα δύσκολο αίτημα δεδομένης της αποχώρησης του Τραμπ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Μάλμστρομ: Είμαστε έτοιμοι μόλις είναι και αυτοί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την άρση των δασμών και γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω μόλις ξυπνήσουν στις ΗΠΑ…και θα δω εάν μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το πότε μπορούμε να συναντηθούμε για να έχουμε τις πρώτες συνομιλίες για αυτό… Είμαστε έτοιμοι μόλις είναι και αυτοί», δήλωσε η Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου.

«Εάν συμφωνήσουμε να ξεκινήσουμε, νομίζω ότι μπορεί να πάει αρκετά γρήγορα… Είμαστε σίγουρα αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το ολοκληρώσουμε αυτό κατά τη θητεία της Επιτροπής Γιούνκερ», δήλωσε, αναφερόμενη στη σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η θητεία λήγει στις 31 Οκτωβρίου.