ΕΕ: Η πόρτα για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι κλειστή – Ενιαία στάση των κρατών-μελών

ΕΕ: Η πόρτα για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι κλειστή – Ενιαία στάση των κρατών-μελών
epa05988265 US President Donald J. Trump is welcomed by European Council President Donald Tusk (concealed) ahead of a meeting with EU leaders at the European Council, in Brussels, Belgium, 25 May 2017. Trump is in Belgium to attend a North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit and to meet EU leaders. EPA/OLIVIER HOSLET

Η ΕΕ διαθέτει ένα «λεπτομερή και καλά μελετημένο» κατάλογο με αντίμετρα στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον.

Η πόρτα για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή κλειστή, δήλωσε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ, ύστερα από την επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.

Οι δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου επιβλήθηκαν στην ΕΕ, στον Καναδά και στο Μεξικό και ισχύουν από σήμερα.

«Δεν ήμασταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η προσφορά μας ήταν ‘πάρτε αυτό το όπλο μακριά από εμάς και θα καθίσουμε ως φίλοι και ίσοι και θα συζητήσουμε’ και αυτό εν τέλει θα οδηγούσε διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Ποτέ δεν το λάβαμε αυτό. Άρα τώρα, αυτή η πόρτα είναι προς το παρόν κλειστή», πρόσθεσε.

Βερολίνο: Ενιαία στάση θα κρατήσει η ΕΕ

Ενιαία θέση θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα θεωρεί το Βερολίνο, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και παρέπεμψε στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, υπέρ μιας μόνιμης εξαίρεσης της Ε.Ε. από τους συγκεκριμένους δασμούς.

Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι πρόκειται για μονομερές και «παράνομο» μέτρο εκ μέρους της Ουάσιγκτον και σημείωσε ότι, αν δει κανείς τις τοποθετήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., όλοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που προέβαλαν οι ΗΠΑ «δεν υφίστανται».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αν και οι δίαυλοι με την αμερικανική πλευρά εξακολουθούν να υπάρχουν – το θέμα άλλωστε θα συζητηθεί κατά την Σύνοδο της G7 την επόμενη εβδομάδα, στον Καναδά -, αλλά ταυτόχρονα η Ε.Ε. έχει ετοιμάσει «λεπτομερή και καλά μελετημένο» κατάλογο με αντίμετρα.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος έκανε λόγο για «λανθασμένο» και «παράνομο» μέτρο, αλλά εξήγησε ότι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από την πλευρά της Ε.Ε. τον πρώτο λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί εάν υπάρχει συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τους νέους δασμούς.

Δείτε ακόμη: Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: Οι δασμοί Τραμπ, οι επιπτώσεις και τα αντίποινα