EFA Group: «Η ελληνική αμυντική τεχνολογία στην κορυφή διεθνώς»

EFA Group: «Η ελληνική αμυντική τεχνολογία στην κορυφή διεθνώς»
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να καταστεί διεθνές brand name, όπως δείχνει το παράδειγμα του EFA GROUP, που ενισχύει τη θέση του στον ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας, με στρατηγικό πλεονέκτημα το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του.

Κρίστιαν Χατζημηνάς – Ιδρυτής EFA GROUP, Ιδρυτής & CEO THEON GROUP

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να καταστεί διεθνές brand name, όπως δείχνει το παράδειγμα των εταιρειών του EFA GROUP, που ατενίζει την επόμενη δεκαετία με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ενισχύοντας τη θέση του στον ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας.

Με πάνω από 30 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και επενδύσεων σε R&D, τεχνολογίες αιχμής και δεξιότητες εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο group εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αυξάνει σταθερά τις εξαγωγές υπηρεσιών και συστημάτων του σε πάνω από 66 χώρες σε όλο τον κόσμο με ναυαρχίδα τον διεθνή όμιλο THEON, που είναι κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων Νυχτερινής Όρασης και Θερμικής Απεικόνισης για εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια με παγκόσμιο αποτύπωμα.

Στρατηγικό πλεονέκτημα του EFA GROUP αποτελεί το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του. Απασχολεί πάνω από 450 εργαζόμενους και επενδύει στην προσέλκυση νέων ταλέντων, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του υφιστάμενου προσωπικού του.

Ειδικότερα, εστιάζουμε στην προσέλκυση ως επί τω πλείστον Ελλήνων και Ελληνίδων επιστημόνων και μηχανικών. Εξάλλου, η επιστροφή των Ελλήνων/Ελληνίδων που έφυγαν στο εξωτερικό (brain gain) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τη χώρα την επόμενη τετραετία, καθώς έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων θα έχει ευεργετικές συνέπειες τόσο για τις εταιρείες μας, όσο και για τη χώρα, καθώς η πλειονότητά τους (75%) έζησε σε ανεπτυγμένες οικονομίες του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία) και θα μεταλαμπαδεύσει νέες ιδέες, πρακτικές και τεχνική εμπειρία. Το EFA GROUP έχει αναπτύξει το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, έχει ορίσει στο μονοπάτι σταδιοδρομίας μια αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης και πολιτική αμοιβών και παροχών που ευνοούν τον επαναπατρισμό αυτών των ταλέντων. Εφαρμόζουμε επίσης σύγχρονα και έξυπνα εργαλεία στη διαδικασία πρόσληψης και προσέλκυσης ταλέντων μέσω πλατφόρμας ATS (Applicant Tracking System) που ενσωματώνει αλγορίθμους AI/ML πετυχαίνοντας μείωση του χρόνου πλήρωσης θέσεων κατά 25%.

Το κυριότερο όμως είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο όμιλος υλοποιεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα ολιστικής επανεκπαίδευσης, μέσω του οποίου οι άνθρωποι του EFA GROUP αποκτούν ή εξελίσσουν τεχνικές και ψηφιακές δεξιότητες ενώ εκπαιδεύονται και σε ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με την Ιστορία, τις Ξένες Γλώσσες και τον Πολιτισμό. Συνδυάζοντας την Επιστήμη με την Τέχνη, τα στελέχη αποκτούν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και εμπνέονται με ερεθίσματα πέραν των ορίων της επιστήμης τους για τον σχεδιασμό προϊόντων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της διεθνούς αγοράς. Εν τέλει, με αυτό τον τρόπο, οι εργαζόμενοι γίνονται πιο παραγωγικοί και εξελίσσονται σε στελέχη με αυξημένη επιχειρηματική νοοτροπία.

Επίσης, βάση της κουλτούρας καινοτομίας του EFA GROUP είναι η ώσμωση του Business Development με το Research Development και το Engineering, διευθύνσεις που βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση. Έτσι τα παραγόμενα προϊόντα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών, ενώ ταυτόχρονα με την άμεση ανατροφοδότηση από την αγορά, μέσω των πωλητών του, το EFA GROUP επενδύει στην τελειοποίηση των προϊόντων ακολουθώντας έναν ενάρετο κύκλο γνώσης και αριστείας.

Η δυναμική πορεία του ΕFA GROUP υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς επένδυσης σε οργανική ανάπτυξη. Διπλασιάζει την ομάδα R&D, επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε ηλεκτρονικά, τεχνητή νοημοσύνη, UAV και συνολικές λύσεις διασυνδεσιμότητας των προϊόντων του. Στα μεγάλα projects των επενδύσεων του EFA GROUP συγκαταλέγεται το σύμπλεγμα κτιρίων υπό τη μορφή ενός university campus με ιδανικές συνθήκες εργασίας στο Νέο Ψυχικό για τις εταιρείες EFA VENTURES και SCYTALYS, το οποίο ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023