Έφεση ασκεί η Google στο πρόστιμο του 1,5 δισ. ευρώ από Βρυξέλλες

Έφεση ασκεί η Google στο πρόστιμο του 1,5 δισ. ευρώ από Βρυξέλλες
epa06052506 The Google logo is seen on its office building in St Pancras in London, Britain, 27 June 2017. The European Commission on 27 June 2017 would fine the Google with 2.4 billion euros for abusing its dominance as a search engine. The company has 90 days to stop its illegal activities or face fines. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θεωρήσει «παράνομη» την πρακτική της τεχνολογικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία περιόριζε τις διαφημίσεις διαδικτυακής αναζήτησης από ανταγωνιστές.

Έφεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταβολή προστίμου, ύψους 1,7 δισ. δολαρίων άσκησε η Google, προσφεύγοντας στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Μάρτιο, η Κομισιόν είχε επιβάλει πρόστιμο 1,7 δισ. δολαρίων στην Google, με την αιτιολογία ότι ο τεχνολογικός κολοσσός κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην online διαφημιστική αγορά μέσω των δραστηριοτήτων AdSense. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πρακτική της Google να περιορίζει τις διαφημίσεις από ανταγωνιστές στα αποτελέσματα της online αναζήτησης συνιστά παράνομη πρακτική σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί θεμιτού ανταγωνισμού.

Η Google άσκησε έφεση σήμερα, όπως επιβεβαίωσε στο CNBC η ίδια η εταιρεία. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η Επιτροπή θα υπερασπισθεί την απόφασή της στο δικαστήριο».

Πρώτη η Telegraph μετέδωσε ότι η Google υπέβαλε έφεση για το πρόστιμο την Τρίτη, ενώ η εταιρεία το επιβεβαίωσε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο CNBC.

H Google έχει ήδη πληρώσει 7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα στην ΕΕ μέχρι σήμερα, για δύο άλλες υποθέσεις. Η εταιρεία διαδικτυακής αναζήτησης έλαβε πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ την περσινή χρονιά για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, λόγω του Android λειτουργικού συστήματος της σε smartphones.

Το περασμένο καλοκαίρι πήρε άλλο πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ καθώς θεωρήθηκε ότι ευνοούσε τις δικές της υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών της. Η Google έχει ασκήσει έφεση και στις δύο αυτές ευρωπαϊκές αποφάσεις, στο Λουξεμβούργο.

Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, έπεσαν κατά 5% από όταν η είδηση πρωτοεμφανίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή από την εφημερίδα Wall Street Journal. Οι μετοχές της Alphabet ανταλλάχθηκαν ελαφρώς υψηλότερα την Τετάρτη.