Εκτίμηση σοκ από Goldman Sachs για ΕΕ: Αύξηση 2 τρισ. ευρώ στο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Εκτίμηση σοκ από Goldman Sachs για ΕΕ: Αύξηση 2 τρισ. ευρώ στο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
epa07508158 (FILE) - A file photo dated 15 July 2014 showing a sign of US bank Goldman Sachs on the floor of the New York Stock Exchange at the start of the trading day in New York, New York, USA (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να αυξηθούν από τα 150 ευρώ στα 600 ευρώ, λέει η Goldman Sachs

Ποια είναι η κλίμακα της ενεργειακής πρόκλησης; Δυστυχώς, τα νούμερα για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όπως επισημαίνει με ανάλυσή της η Goldman Sachs, μάλλον θα είναι τεράστια… και συγκλονιστικά!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, στην Ιταλία, για παράδειγμα, οι λογαριασμοί ρεύματος θα μπορούσαν να αυξηθούν από τα 150 ευρώ στα 600 ευρώ.

«Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος επαναδιαπραγματεύονται κάθε δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, για τους περισσότερους καταναλωτές θα κορυφωθούν αυτό το χειμώνα. 

Υπολογίζουμε περίπου 500 ευρώ/μήνα για ρεύμα και φυσικό αέριο επί του παρόντος, πράγμα που σημαίνει αύξηση 200% έναντι του 2021, όταν οι λογαριασμοί ήταν περίπου 160 ευρώ/μήνα. Οι λογαριασμοί θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα 600 ευρώ/μήνα σε ένα σενάριο μηδενικών ροών (από τη Ρωσία)».

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αιτία για αυτήν την εκθετική άνοδο του κόστους έγκειται στο ότι από τον Ιανουάριο του 2020 οι προθεσμιακές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 13 φορές.  

Για την Ευρώπη στο σύνολό της, αυτό θα ισοδυναμούσε με αύξηση στις δαπάνες για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ (που ισοδυναμεί με περίπου 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ).

Η Goldman υπολογίζει στη συνέχεια ότι, εάν οι τρέχουσες προθεσμιακές τιμές για το επόμενο έτος παραμείνουν αμετάβλητες για τους επόμενους έξι μήνες, οι επαναδιαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις προμήθειας θα αύξαναν τους ενιαίους λογαριασμούς ενέργειας και φυσικού αερίου της ΕΕ κατά περίπου 200%, έναντι του 2021, τόσο για βιομηχανικούς χρήστες όσο και για νοικοκυριά.

Σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αποτελούν πάνω από το 20% του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών της ΕΕ.

Ο επόμενος πίνακας δείχνει μια ανάλυση ευαισθησίας στην αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για την Ευρώπη, ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Λύσεις στο πρόβλημα (;)

Ποιες λύσεις θα μπορούσαν να επιστρατεύσουν οι κυβερνήσεις για να μετριάσουν το χτύπημα στους Ευρωπαίους καταναλωτές; Σύμφωνα με την Goldman, δύο έρχονται στο μυαλό: 

-Η φορολόγηση των υπερκερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας θα είχε πολύ μικρό αντίκτυπο (μόνο 30 δισ. ευρώ ετησίως).

-Τα ανώτατα όρια τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν πιο αποτελεσματικά και θα εξοικονομούσαν 650 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζει λιγότερο από την οριακή πηγή ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, μάλλον θα έχουμε έναν μακρύ, βαρύ χειμώνα…