Εφιαλτική πρόβλεψη από BofA για πετρέλαιο: Στα 120 δολ. το βαρέλι ως τον Ιούνιο του 2022

Εφιαλτική πρόβλεψη από BofA για πετρέλαιο: Στα 120 δολ. το βαρέλι ως τον Ιούνιο του 2022
epa08129550 (FILE) - A file photo dated 22 April 2008 showing a view of a Bank of America branch in New York, New York, USA (re-issued 16 April 2018). Bank of America is to release their 4th quarter 2019 results on 15 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 54268906 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα 120 δολ. το βαρέλι ως τον Ιούνιο του 2022Στα 120 δολάρια το βαρέλι αναμένεται φτάσει το πετρέλαιο ως τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America.

Καταλύτης για την εκτίμηση της BofA είναι, φυσικά, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, που οδήγησε τις τιμές του αργού, του άνθρακα και LNG να εκτοξευτούν.

Σημειώνεται πως μόλις πριν από έναν μήνα η αμερικανική τράπεζα είχε δώσει τιμή στόχο για το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι – και αυτό μόνο εάν και εφόσον είχαμε έναν πολύ κρύο χειμώνα.

Ωστόσο, η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, που υπερβαίνει την προσφορά, μείωσε τα αποθέματα σε επίπεδα ρεκόρ.

Ειδικότερα, βάσει των δεδομένων που αφορούν την πρόσφατη αναταραχή στο πετρέλαιο, η BofA γράφει ότι αυτή οδηγείται από την αγορά καυσίμων, ενώ τα διυλιστήρια περιορίζουν την προσφορά. Με την COVID-19 να έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στην κινητικότητα, η ζήτηση ενισχύεται ενόψει του χειμώνα.

Τι αναφέρει η BofA

Σύμφωνα με την BofA, «αυξάνουμε τις προβλέψεις και τους στόχους μας για την τιμή του πετρελαίου το 2022, το 2023…

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πρόσφατα πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι, με αποτέλεσμα την υποκατάσταση του πετρελαίου με το φυσικό αέριο και την αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών. 

Πού θα πάμε μετά; 

Η περιορισμένη ζήτηση πετρελαίου ήταν ο κύριος λόγος που θέσαμε τον στόχο 100 δολαρίων για το Brent το 2022 τον Ιούνιο. Ωστόσο, τώρα πιστεύουμε ότι η άνοδος των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα έχει υπερτροφοδοτήσει την ανάκαμψη των τιμών για το Brent και το WTI. 

Καθώς εξετάζουμε το 2022 και το 2023, εξακολουθούμε να αναμένουμε το πετρέλαιο να μετακινηθεί από ένα απότομο έλλειμμα που οδήγησε τα παγκόσμια αποθέματα να κινούνται με ρυθμό 1,2 εκατ. b/d τους τελευταίους 6 μήνες σε μια πιο ισορροπημένη αγορά. 

Ωστόσο, αναδύονται διαρθρωτικές δυσκαμψίες στη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου και τώρα προβλέπουμε ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent και WTI θα είναι κατά μέσο όρο 85 $/βαρέλι και 75 $ και 82 $ και 70 $ το 2022 και το 2023, αντίστοιχα, σε σύγκριση με $75 και $65 (για Brent) και 71 $ και 61 $ (για WTI) πριν.

Τα μελλοντικά ισοζύγια πετρελαίου δεν φαίνονται εξαιρετικά στενά και η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ θα μπορέσει να συμβαδίσει με τη ζήτηση τα επόμενα 2 χρόνια. 

Ωστόσο, η πλεονάζουσα χωρητικότητα του ΟΠΕΚ+ μειώνεται λόγω υποεπενδύσεων. Επίσης, εκτιμούμε ότι η ελαστικότητα των τιμών της προσφοράς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό. Επιπλέον, η αύξηση της ζήτησης θα παραμείνει ισχυρή χάρη σε χαλαρές πολιτικές, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω από το σημείο όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει η καταστροφή της ζήτησης. 

Η ζήτηση και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στα μεσαία αποστάγματα, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στα διυλιστήρια, θα μπορούσαν να συμπιέσουν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα το 2022. Για αυτόν τον λόγο, αυξάνουμε επίσης τον στόχο μας για την τιμή του πετρελαίου Brent στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2022 στα 120 $/βαρέλι».