Εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμό 7,5 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Τούρκοι επιστήμονες αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συντέλεσης ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, στον ΣΚΑΙ και στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο σεισμοτεκτονικό καθεστώς.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως δεν έχουμε δει ακόμη να γίνεται ο μεγάλος μετασεισμός, της τάξης των 6,3 ή 6,4 ρίχτερ, που ενδεχομένως περιμέναμε αλλά λαμβάνουν χώρα μικροί μετασεισμοί.

«Περιμένουμε βεβαίως πλούσια μετασεισμική ακολουθία το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.

Εντύπωση προκάλεσε δήλωσε μέλους της τουρκικής κυβέρνησης ότι τα επόμενα χρόνια περιμένουν σεισμό της τάξης των 7,5 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Στη δήλωση αυτή προχώρησε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριανα Φερεντίνου, η ανησυχία είναι ιδιαίτερα αισθητή μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι «ετοιμαζόμαστε για σεισμό των 7,5 Ρίχτερ». «Ξέρουμε ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα, προσπαθούμε να ετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Έχουμε κάνει πολλές προετοιμασίες», είπε.

Παρά το ότι ο φονικός σεισμός της Παρασκευής δεν προήλθε από το ρήγμα της Ανατολίας που επηρεάζει την Κωνσταντινούπολη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η ενεργοποίησή του, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μάθουν να ζουν με τους σεισμούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται τέτοιες εκτιμήσεις για την γειτονική Τουρκία. Το 2018 ο Μουράτ Νουρλού, επικεφαλής του αρμόδιου για τους σεισμούς τμήματος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης, της Τουρκίας (AFAD), είχε δηλώσει ότι «σύμφωνα με το σενάριό μας ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ στο ρήγμα της Ανατολίας στην Προποντίδα μπορεί να προκαλέσει το θάνατο 26.000 έως 30.000 ανθρώπων».

Το κλειδί στη διαχείριση καταστροφών είναι να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο. Σύμφωνα με το σενάριό μας για την Κωνσταντινούπολη, σε έναν πιθανό σεισμό οι τραυματίες θα φθάσουν τις 60.000. Κάπου 45.000 κτίρια θα υποστούν μεγάλες ζημιές και περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι», προειδοποίησε ο Νουρλού σε συνέδριο που συνδιοργάνωσε προχθές η ΑFAD με τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης επισημαίνοντας ότι τα νούμερα αυτά αφορούν μόνον στην Πόλη κι ότι οι Αρχές έχουν σχεδιάσει 150.000 προσωρινά καταφύγια.

Σχετικά άρθρα