«Έφυγε» απ’ τη ζωή ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την ΙΟΝ

«Έφυγε» απ’ τη ζωή ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την ΙΟΝ

Μια εταιρία πρότυπο - «η πρώτη μας αγάπη και παντοτινή».

Ο άνθρωπος που έκανε την ΙΟΝ τη «πρώτη αγάπη μας και παντοτινή», ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών, στα 85 χρόνια του, αφήνοντας παρακαταθήκη την πιο «γλυκιά» ιστορία της Ελλάδας, την σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ.

Με αφορμή τον θάνατό του, κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία μιας απ’ τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας. Ήταν το 1930 όταν μια παρέα φίλων δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο.

Η εταιρεία πήρε το όνομά της από το «ίον το εύοσμο», το μενεξέ, πριν από 80 χρόνια. Παρά την ηλικία της, η σοκολατοποιία ΙΟΝ αποτελεί πολύφερνη νύφη στον κλάδο των τροφίμων, αφού διαθέτει και υγιή οικονομικά μεγέθη και ορισμένα από τα ισχυρότερα brands σοκολάτας και γλυκισμάτων.

Πέντε χρόνια αργότερα ενώθηκαν με την εταιρεία ΝΑΣΚΟ που έφτιαχνε καραμέλες και άλλα ζαχαρωτά και η οποία ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο και ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος απέδειξε πως έχει ένα μεγάλο όραμα και κατάφερε μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της.

Μπορεί ο Εμφύλιος Πόλεμος να σάρωσε τα πάντα στην Ελλάδα, αλλά η Ίον μπόρεσε γρήγορα να ανακάμψει, χάρη κυρίως στο πιο εμβληματικό της προϊόν, την σοκολάτα Αμυγδάλου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο μέχρι χθες πρόεδρος της Ίον κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος (ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη) μπαίνει στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή.

Η ΙΟΝ έχει καταφέρει από εκείνη την ημέρα να γίνει συνώνυμο της σοκολάτας στην Ελλάδα χάριν στην προσήλωση της εταιρείας στην ποιότητα, την καινοτομία και την ξεχωριστή γεύση των προϊόντων της.

O Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο Γιώργος Καρκαζής, σπούδασαν μαζί οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα και ανέλαβαν την ευθύνη ανάπτυξης της εταιρείας, φέρνοντάς την ισχυρή στον 21ο αιώνα.

Οι δύο τους έδειξαν μια πως ήρθαν για να αλλάξουν τη βιομηχανία γλυκών εξαγοράζοντας τη μία μετά την άλλη αξιόλογες ελληνικές εταιρείες σοκολάτας και ζαχαρωτών όπως η Ιντέρια, Mabel κ.α. και παρουσίασαν στην αγορά ιδιαίτερα προϊόντα.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ανοδική πορεία της εταιρείας προσελκύσε το ενδιαφέρον και των ξένων πολυεθνικών. Kraft Jacobs Suchard Nestle, Vivartia και RJR Nabisco ήταν μόνο μερικές απ’ τις εταιρείες που έκαναν προσφορά για την ελληνική σοκολατοβιομηχανία.

Ο Κωτσιόπουλος πείσμωσε ακόμη περισσότερο μετά την έμμεση κίνηση της KJS και επένδυσε ακόμη πιο πολλά πάνω στην πίστη του ότι οι κόποι μιας ζωής δεν εξαγοράζονται με κανένα τίμημα. «Ρωτήστε τους πόσα θέλουν να τους εξαγοράσουμε εμείς. Η ΙΟΝ δεν πωλείται», ήταν τα λόγια του.

Η ΙΟΝ παραμένει, 85 χρόνια μετά την ίδρυσή της, στο σύνολό της στα χέρια των οικογενειών Κωτσιόπουλου και Καρκαζή. Δεν μπήκε ποτέ στο Χρηματιστήριο, κάτι που κάνει το έργο των δύο ανδρών ακόμη πιο σπουδαίο, αφού πέτυχαν τα πάντα με τα δικά τους κεφάλαια.

Η εξαγωγική της δραστηριότητα αναπτύχθηκε σταδιακά με στόχο κυρίως τις χώρες της Αμερικής, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.

Η σοκολατοβιομηχανία σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων. Με σύνολο εργαζομένων που ξεπερνάει τους 970 και κύκλο εργασιών κοντά στα 105 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.