Έφυγε από τη ζωή ο Χέλμουτ Κολ

Έφυγε από τη ζωή ο Χέλμουτ Κολ
epa04535307 Former German Chancellor Helmut Kohl speaks during the commemorative event 'Gluecklich Vereint. Von der Deutschen Einheit zur Europaeischen Einigung' (lit.: 'Happily united. From German Reunification to European agreement') in Dresden, Germany, 19 December 2014. The same day 25 years ago, then German Chancellor Kohl visited Dresden where he delivered a speech in front of the ruins of the landmark Frauenkirche (Church of Our Lady). The Konrad Adenauer Foundation hosts the ceremony to commemorate the events of December 1989 in Dresden in the presence of Kohl and other dignitaries. EPA/ARNO BURGI

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας θεωρούνταν ο πατέρας της ενοποίησης της χώρας.

Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, αρχιτέκτονας της ενοποίησης της Γερμανίας, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 87 ετών, έγραψε η εφημερίδα Bild.

Απεβίωσε “σήμερα το πρωί στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν” στη νοτιοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ο μακροβιότερος καγκελάριος στη μεταπολεμική Γερμανία, καθώς διετέλεσε επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από το 1982 έως το 1998. Στήριξε με σθένος την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Θρηνούμε» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), συνοδευόμενο από την φωτογραφία του πρώην καγκελαρίου.

Η υγεία του Χέλμουτ Κολ ήταν εύθραυστη και κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο έπειτα από μια άσχημη πτώση που είχε το 2008.

Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ζωή και την καριέρα του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας:

– 3 Απριλίου 1930: Γεννήθηκε στο Λουντβιχσχάφεν (νοτιοδυτική Γερμανία) σε μια οικογένεια συντηρητικών καθολικών.

– 1959: Έπειτα από σπουδές στην ιστορία και τις πολιτικές επιστήμες, εξελέγη στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου της Ρηνανίας- Παλατινάτου, με το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στους κόλπους του οποίου εντάχθηκε πρακτικά από την ίδρυσή του, μετά τον πόλεμο.

– 12 Ιουνίου του 1973: Σε συνέδριο στη Βόννη, ο Κολ εκλέγεται αρχηγός του CDU.

– 1η Οκτωβρίου του 1982: Εκλέγεται 6ος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έπειτα από πρόταση μομφής στη Μπούντεσταγκ κατά του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ. Ο Κολ θα επανεκλεγεί το 1983, 1987, 1990 και 1994 κι είναι ο μακροβιότερος καγκελάριος στη Γερμανία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

– 22 Σεπτεμβρίου 1984: Ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν επισκέπτονται το Βερντέν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, με αφορμή την 70η επέτειο από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

– 1986: Υπογραφή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την οποία προώθησαν με σθένος ο Κολ και ο Μιτεράν, μαζί με τον Ζακ Ντελόρ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– 9 Νοεμβρίου 1989: Πτώση του Τείχους του Βερολίνου

– 28 Νοεμβρίου 1989: Ο καγκελάριος παρουσιάζει ένα σχέδιο 10 σημείων για την ολοκλήρωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών.

– 3 Οκτωβρίου 1990: η χώρα που παρέμενε διχασμένη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώνεται και ο Κολ γίνεται ο πρώτος καγκελάριος αυτής της νέας Γερμανίας έπειτα από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών που ακολουθούν τον Δεκέμβριο.

– 7 Φεβρουαρίου 1992: Υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την ίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

– 27 Σεπτεμβρίου 1998: Αποτυχία στις βουλευτικές εκλογές. Ο Κολ αποχωρεί από την εξουσία έπειτα από 16 χρόνια στην καγκελαρία και αποχωρεί και από την ηγεσία του κόμματός του.

– Νοέμβριος 1999: Ξεσπά το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία του CDU.

– 16 Ιουνίου 2017: Θάνατος του Χέλμουτ Κολ στο Λουντβιχσχάφεν.