Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος
Ï ðñþçí äéêáóôéêüò Âáóßëçò Êüêêéíïò (Ê) âãáßíåé áðü ôïí ¢ãéï Äéïíýóéï Áñåïðáãåßôç, óôçí êçäåßá ôçò Ìáñßêáò ÌçôóïôÜêç, Ôñßôç 8 Ìáúïõ 2012. Ç Ìáñßêá ÌçôóïôÜêç áðåâßùóå ôçí ðåñáóìÝíç ÊõñéáêÞ óå çëéêßá 82 ÷ñïíþí. ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁëÝîáíäñïò ÌðåëôÝò

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στον Άγιο Διονύσιο.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Βασίλης Κόκκινος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου από το 1990 έως το 1996 και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου στην δίκη με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννημένος στην Αταλάντη, το 1929, ο Βασίλης Κόκκινος σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1956. Το 1969 προήχθη στο βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών και το 1973 στον βαθμό του εφέτη, ενώ με τον βαθμό αυτό διετέλεσε προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών. Στον Άρειο Πάγο βρέθηκε το 1979 και μάλιστα χωρίς να περάσει από τον βαθμό του προέδρου Εφετών.

Μετά την πτώση της χούντας, από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Μάιο του 1975 παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα διετέλεσε δήμαρχος Ναυπλίου, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η δημαρχιακή του θητεία ολοκληρώθηκε με τις πρώτες ελεύθερες δημοτικές εκλογές.

Στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε τον Ιούλιο του 1990, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στον Άγιο Διονύσιο.

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης

Ο Κόκκινος ήταν και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της Τράπεζας Κρήτης το 1991, με κατηγορούμενους τον πρώην πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, υπέρ της ενοχής του οποίου ψήφισε αν και τελικά αθωώθηκε, τον Δημήτρη Τσοβόλα , τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, τον Γιώργο Πέτσο και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Σε διαρκή διαμάχη με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο

Ιδιαίτερα γνωστές ήταν οι διαμάχες του Βασίλη Κόκκινου με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Γιαννόπουλο, ήδη από την περίοδο που ο πρώτος ήταν εφέτης, προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών και ο Γιαννόπουλος πρόεδρος του ΔΣΑ.

Κατά την περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος του ασκούσε δριμεία κριτική μέσω των εκπομπών του στο Κανάλι 29. Η διαμάχη τους συνεχίστηκε μέσω Τύπου, όταν ο Κόκκινος αρθρογραφούσε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης πλέον, Γιαννόπουλου.