Ευκαιρία άμεσης χρηματοδότησης για πρώιμες startups μέσω του EIT Digital Venture Program

Ευκαιρία άμεσης χρηματοδότησης για πρώιμες startups μέσω του EIT Digital Venture Program
Διεκδίκησε χρηματοδότηση 25.000 ευρώ από το EIT Digital Venture Program - Το Found.ation στηρίζει καινοτόμες τεχνολογικές ιδέες- Μέχρι τις 26 Απριλίου η υποβολή συμμετοχών.

Έχεις μια καινοτόμα ιδέα στον χώρο της τεχνολογίας και δυσκολεύεσαι να κάνεις τα επόμενα βήματα για να μπεις δυναμικά στο χώρο του επιχειρείν και να αναπτύξεις την υπηρεσία και το προϊόν σου;

Υπάρχει λύση, αρκεί να συμπληρώσεις την αίτηση για τη συμμετοχή σου στην τρίτη έκδοση του ευρωπαϊκού προγράμματος EIT Digital Venture Program, το οποίο στηρίζει πρώιμες startups με καθοδήγηση και χρηματοδότηση έως €25.000 ανά εταιρεία!

Η λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων είναι στις 26 Απριλίου και μπορεί η δική σου ομάδα να είναι μια από τις συνολικά δέκα επιλεγμένες ομάδες, που θα λάβουν μέρος σε ένα διήμερο Bootcamp στις 25 & 26 Μαΐου 2020, όπου θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και χρήσιμα εκπαιδευτικά workshops.

Ειδικότερα, για τις ομάδες που θα συμπεριληφθούν στη τελική δεκάδα, μετά την ολοκλήρωση του διήμερου Bootcamp θα ακολουθήσει μια περίοδος 8 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν το προϊόν τους και να ετοιμάσουν την παρουσίασή τους, λαμβάνοντας επίσης πολύτιμη καθοδήγηση από έμπειρους mentors. Η συγκεκριμένη φάση του προγράμματος πραγματοποιείται εξ αποστάσεως, για να διευκολύνει τις ομάδες από κάθε χώρα και περιοχή.

Οι ομάδες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους παρουσίαση στις 14 Ιουλίου 2020 και δεσμεύονται να παρέχουν μετοχικό κεφάλαιο 5% της εταιρείας που θα ιδρύσουν, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Διευκρινίζεται πως για την προστασία της δημόσιας υγείας, εφόσον μέχρι τη διεξαγωγή της demo day δεν κρίνεται ασφαλής η συμμετοχή με φυσική παρουσία, τα μαθήματα και τα pitches θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, μέσω web.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τρέχει ταυτόχρονα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το επίπεδο των αιτήσεων που δεχόμαστε στη δική μας περιοχή ευθύνης (Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία) είναι ίδιο με αυτό άλλων περιοχών. Αυτό που έχουν ανάγκη οι ελληνικές εταιρείες είναι η ουσιαστική στήριξη στα πρώτα τους βήματα, τόσο με οικονομικούς όρους όσο και με πολύτιμη καθοδήγηση. Και τα δύο παρέχονται σε κάποιο βαθμό σε πιο ανεπτυγμένες εταιρείες. Το EIT Digital Venture Program καλύπτει το κενό που υπάρχει στην υποστήριξη των πολύ πρώιμων ομάδων στην Ελλάδα» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Νεόφυτος Κολοκοτρώνης, υπεύθυνος του προγράμματος του Found.ation για την έκδοση των Ανατολικών Βαλκανίων.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός στην παγκόσμια start up σκηνή και στο πώς πρέπει να κινηθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου να είναι έτοιμες για την επόμενη μέρα, ο κ. Κολοκοτρώνης τονίζει πως οι start ups επηρεάζονται, όπως και κάθε άλλη εταιρεία αυτή τη στιγμή, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται όσες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

«Πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν από μηδαμινές έως μικρές ροές εσόδων και πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα. Το πλεονέκτημά τους σε σχέση με άλλες εταιρείες είναι πως συνήθως κινούνται πιο ευέλικτα και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, αλλάζοντας το προϊόν ή το μοντέλο λειτουργίας τους. Θα πρέπει να αναζητήσουν πηγές χρηματοδότησης για να καλύψουν τα έξοδά τους για το επόμενο διάστημα, και ευτυχώς υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες που περιμένουν τις καλές ιδέες» επισημαίνει.

Τα οφέλη συμμετοχής

Το EIT Digital Venture Program είναι το μοναδικό πρόγραμμα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας που απευθύνεται σε πρώιμες νεοφυείς ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας.

Πρόκειται για έναν accelerator ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθήσει τις νέες startups να αναπτύξουν και να ολοκληρώσουν το προϊόν τους σε στάδιο λειτουργικού πρωτοτύπου (MVP) με τη βοήθεια έμπειρων μεντόρων από την ομάδα του Found.ation και το δίκτυο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας, να δώσουν νομική υπόσταση στην εταιρεία τους, αλλά και να αναζητήσουν την πρώτη τους χρηματοδότηση.

Φέτος ο πήχης ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα καθώς το πρόγραμμα φιλοδοξεί να υποστηρίξει με πιο ουσιαστικό τρόπο τις ομάδες που θα ολοκληρώσουν τον κύκλο επιτάχυνσης. Εκτός από τις €15.000 ευρώ που θα λάβει η κάθε ομάδα, θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να διεκδικήσουν επιπλέον €10.000 αν βρουν τον πρώτο τους χρηματοδότη μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου (συνολικά €25.000).

«Καθώς αυτός είναι ο τρίτος χρόνος που το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα, είμαστε βέβαιοι πως θα έχουμε για μια ακόμη φορά αιτήσεις από ταλαντούχους και έξυπνους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν εταιρείες που θα διαπρέψουν σε διεθνές επίπεδο» λέει χαρακτηριστικά ο Thomas Koesters από το EIT Digital.

Τι προσφέρει το EIT Digital Venture Program:

  • Χρηματοδότηση έως €25.000 ανά εταιρεία
  • Υποστήριξη από ειδικούς για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του MVP τους
  • Εκπαίδευση στον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης

Για να αντιληφθεί κανείς το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα του EIT Digital Venture Program στην ελληνική start up σκηνή, αρκεί να λάβει υπόψη του ότι για το 2018 δόθηκαν συνολικά σε 7 επιλεγμένες startups (EasyDoc, Eliminatore, Embiots, Hireflows, Orderstate, Quarioo, Scoop) περί τα 105.000 ευρώ, ενώ για το 2019 επιλέχθηκαν 8 ομάδες (Alumni Reach, Epsilon, iqrate, Morphe, PlaceME, Ramp, Realchain, Summarly), οι οποίες έλαβαν χρηματοδότηση της τάξης των €120.000.

Οι startups είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δήλωσαν πως η αναφορά για τη συμμετοχή τους στο venture program βοήθησε να τους δοθούν επιπλέον ευκαιρίες.

Ποιοι και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση:

  • Δεκτές γίνονται αιτήσεις από ομάδες που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε νομική σύσταση εταιρείας και δραστηριοποιούνται σε έναν από τους παρακάτω τομείς της αγοράς: Ψηφιακή Βιομηχανία, Ψηφιακές Πόλεις, Ψηφιακή Υγεία/Ευεξία, Ψηφιακές Υποδομές, Ψηφιακή Οικονομία.
  • Όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα (https://fondazioneeitdigitalitaly.submittable.com/). Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τους κανονισμούς και τους όρους του προγράμματος πριν υποβάλετε την αίτησή σας.
  • Η προθεσμία για τη λήξη υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 26 Απριλίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα του προγράμματος ή επικοινωνήστε με την ομάδα του Found.ation στο email info@thefoundation.gr.

Σχετικά με το EIT Digital

Το EIT Digital είναι ένας κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός ανοιχτής καινοτομίας που συνεργάζεται με πάνω από 130 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, startups, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Το EIT Digital επενδύει σε στρατηγικούς τομείς για να επιταχύνει την εισαγωγή στην αγορά ψηφιακών τεχνολογιών που βασίζονται στην έρευνα και να φέρει επιχειρηματικό και ηγετικό ταλέντο στην Ευρώπη.

Το EIT Digital είναι μια κοινότητα γνώσης και καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT). Τα κεντρικά γραφεία του EIT Digital βρίσκονται στις Βρυξέλλες, ενώ κέντρα συνεγκατάστασης υπάρχουν στο Βερολίνο, τη Βουδαπέστη, το Αϊντχόβεν, το Ελσίνκι, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη, το Τρέντο και ένα hub στη Silicon Valley.

Σχετικά με το Found.ation

To Found.ation είναι μια κορυφαία πλατφόρμα τεχνολογίας και καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη, ενεργώντας ως κόμβος για startups, ως επιταχυντής ψηφιακού μετασχηματισμού για επιχειρήσεις και ως τεχνολογική εκπαιδευτική κυψέλη.

Βοηθά και εκπαιδεύει ανθρώπους και εταιρείες στην ψηφιακή νοοτροπία, τις τεχνολογικές πλατφόρμες και εργαλεία, παρέχοντάς τους τις δεξιότητες που θα τους χρησιμεύσουν στο μέλλον και δημιουργώντας μια δεξαμενή ταλέντων με νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Συνδέει εταιρείες, startups και νέα ταλέντα σε ένα οικοσύστημα επιχειρηματικότητας.

Το Found.ation ιδρύθηκε το 2011 ως ένας από τους πρώτους συνεργατικούς χώρους της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και εξελίχθηκε σε έναν ολοκληρωμένο σύμβουλο που καθοδηγεί τον επιχειρηματικό κόσμο στη νέα τεχνολογική πραγματικότητα.

Από το 2015, το Found.ation είναι αποκλειστικός συνεργάτης του EIT Digital στο πρόγραμμα ARISE Europe, για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, που στοχεύει στην ενδυνάμωση του τοπικού οικοσυστήματος startup, διαμέσου κοινών και άρτια δομημένων πρωτοβουλιών.