Αιφνίδια απόφαση της Βρετανίας να επιβάλει καραντίνα στους ταξιδιώτες από την Ισπανία

Αιφνίδια απόφαση της Βρετανίας να επιβάλει καραντίνα στους ταξιδιώτες από την Ισπανία
epa03455342 (FILE) A file photo dated 16 March 2012 shows Heathrow Airport's Terminal 5 in London, Britain. China Investment Corporation (CIC) bought 10 per cent shares of the Heathrow Airport in London, Britain, according to news reports on 02 November 2012. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απόφαση ελήφθη χωρίς προειδοποίηση.

H κυβέρνηση της Βρετανίας κινήθηκε άμεσα επιβάλλοντας καραντίνα στους ταξιδιώτες από την Ισπανία, αφού ενημερώθηκε την Παρασκευή για τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού που παρατηρήθηκε σε αυτή τη μεσογειακή χώρα, εξήγησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News για ποιο λόγο η απόφαση ελήφθη χωρίς προειδοποίηση, ο Ράαμπ απάντησε: «Η ενημέρωση που λάβαμε ήταν την Παρασκευή (…) έδειχνε μεγάλη αύξηση (των κρουσμάτων) σε όλη την ηπειρωτική Ισπανία. Αυτά τα στοιχεία τα επεξεργαστήκαμε χθες το απόγευμα και λάβαμε την απόφαση όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Δεν μπορούμε να ζητάμε συγγνώμη για αυτό, πρέπει να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε άμεση, αποφασιστική δράση», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Λονδίνου «αντίδραση σε πραγματικό χρόνο».

Η Μαδρίτη προσπαθεί να πείσει το Λονδίνο να εξαιρέσει τις Βαλεαρίδες και τις Κανάριους Νήσους από την υποχρεωτική καραντίνα για τους παραθεριστές

Η ισπανική κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στο να πείσει τη Βρετανία να εξαιρέσει τις Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους από το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας που θα επιβάλλεται σε όσους παραθεριστές επιστρέφουν από την Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα η ΥΠΕΞ Αράντσα Γκονθάλεθ Λάρα.

«Η Ισπανία είναι ασφαλής, είναι ασφαλής για τους Ισπανούς, είναι ασφαλής για τους τουρίστες», δήλωσε η Λάρα στους δημοσιογράφους.

Η ίδια πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα σχετικά με τις άλλες χώρες εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα αντεκδίκησης.