Αιφνιδιαστική επίσκεψη Σαμαρά στα γραφεία του ΕΟΠΠΥ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Σαμαρά στα γραφεία του ΕΟΠΠΥ

Εντολή καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΠΥ ως το τέλος του έτους έδωσε ο πρωθυπουργός.

Εντολή για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε μέχρι τη λήξη του έτους να έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους Υγείας, έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια ευρείας διυπουργικής σύσκεψης στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, την οποία είχε συγκαλέσει ο Υπ. Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Σαμαράς που πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της σύσκεψης, έστειλε αυστηρό μήνυμα στους διοικητές των Ταμείων, μην κρύβοντας παράλληλα την ενόχλησή του από τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ληξιπροθέσμων, απόρροια της γραφειοκρατικής λειτουργίας.

«Η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής. Και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε. Ζούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην έκτακτη ανάγκη, μη μου λέτε ότι στείλατε επιστολή…», είπε ο κ. Σαμαράς.

Μέχρι σήμερα, από τα 1,9 δισ ευρώ που είναι το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχουν καταβληθεί μόλις τα 500 εκατομμύρια, με τα υπολειπόμενα 1,4 δις. να παραμένουν αδιάθετα, παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί η εκταμίευσή τους.

Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ

Στην κατεύθυνση της επίσπευσης των διαδικασιών, ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και να καταβληθούν οι οφειλές, αποφασίστηκε ότι:

– Τίθενται στο σύνολό τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού στη διάθεση των εμπλεκόμενων με τα ληξιπρόθεσμα Ταμείων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η άμεση καταβολή των οφειλών.

– Με απόφαση, ως αύριο, του υπουργού Υγείας προωθείται η άμεση απόσπαση προς τα Ταμεία, όλου του απαιτούμενου προσωπικού για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης.

– Επικουρικά, θα ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, προκειμένου να γίνει εκκαθάριση σε όποιο Ταμείο δηλώσει αδυναμία.

– Ως το τέλος Αυγούστου θα έχει προωθηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης.

Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Γεωργιάδης, το τέλος Αυγούστου σηματοδοτεί επί της ουσίας και το πρώτο σημείο καμπής, ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη αν οι Διοικήσεις των Ταμείων προχωρούν ως οφείλουν τις διαδικασίες προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχει καταβληθεί στους παρόχους υγείας το σύνολο του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, έδωσε εντολή, η σημερινή σύσκεψη να επαναληφθεί με την ίδια σύνθεση στο τέλος Αυγούστου ούτως ώστε να αποτυπωθεί η πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους: «Η παρουσία ή μη Διοικητού στη θέση του, θα κριθεί από την πορεία των ληξιπρόθεσμων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ