Αιφνιδιαστική παρέμβαση της Bank of Japan για να ενισχύσει το γεν

Αιφνιδιαστική παρέμβαση της Bank of Japan για να ενισχύσει το γεν
The national flag is seen on the roof of the Bank of Japan headquarters in Tokyo on September 22, 2022. - The Bank of Japan (BoJ) on September 22 will wind-up a two-day policy meeting and announce its decision later in the day. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP) Photo: AFP

Παρέμβαση για να ενισχύσει το γεν, για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς το νόμισμα είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 24 ετών. 

Η παρέμβαση, για την οποία οι traders είπαν ότι πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 5 μ.μ. τοπική ώρα στο Τόκιο, προκάλεσε άνοδο του γεν από τα 145,83 ¥ σε 142,39 ¥ έναντι του δολαρίου μέσα σε λίγα λεπτά. 

Η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου διεύρυνε τις αποκλίσεις στις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως μετά την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται πως, μετά τη συνεδρίαση της BoJ, η εθνική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, θέτοντας το επιτόκιο αναφοράς σε θετικό έδαφος.

Η BoJ διατήρησε τα επιτόκια μιας ημέρας σε αναμονή στο -0,1%, ενώ δήλωσε ότι θα πραγματοποιούσε καθημερινές αγορές 10ετών ομολόγων με απόδοση 0,25%.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Αύγουστο έφτασε στο 2,8%, καθώς αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας οκταετίας, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών στα εμπορεύματα και του ασθενέστερου γιεν. 

Αντίθετα από τις διακηρύξεις…

Η BoJ εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η υποκείμενη ζήτηση στην ιαπωνική οικονομία παραμένει ασθενής, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά κάτω από το 2% το επόμενο οικονομικό έτος.

«Μπορείτε να περιμένετε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο guidance για περίπου δύο με τρία χρόνια», είπε ο κ. Kuroda σε συνέντευξη Τύπου, αν και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις και τις εξελίξεις των τιμών.

«Η Ιαπωνία να εγκαταλείψει τα αρνητικά επιτόκια επειδή το έχουν κάνει άλλοι», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η BoJ πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με μέτρα νομισματικής χαλάρωσης μέχρι να ανακάμψει πλήρως από το πανδημία.