Έφοδος εισαγγελέων στα γραφεία της Commerzbank στη Φρανκφούρτη- Τι ερευνούν

Έφοδος εισαγγελέων στα γραφεία της Commerzbank στη Φρανκφούρτη- Τι ερευνούν
Οι εισαγγελείς της Kολωνίας επιβεβαίωσαν ότι διεξάγεται έρευνα, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν πού ή σε ποιες τράπεζες. Σύμφωνα με το Bloomberg, η έρευνα αφορά το φορολογικό σκάνδαλο Cum Ex.

Έφοδος στα γραφεία της Commerzbank AG στη Φρανκφούρτη πραγματοποιήθηκε σήμερα, καθώς οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες αναφορικά με το φορολογικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι επιδρομές συνδέονται με την αμφισβητούμενη πρακτική συναλλαγών γνωστή ως Cum-Ex, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Οι εισαγγελείς της Κολωνίας επιβεβαίωσαν ότι διεξάγουν έρευνες για το θέμα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν πού ή σε ποιες τράπεζες.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη» επισήμανε εκπρόσωπος τύπου της Commerzbank. «Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές και ελπίζουμε ότι το θέμα θα επιλυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Στο φορολογικό σκάνδαλο εμπλέκονται αρκετές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Bank of New York Mellon Corp. και Societe Generale SA. Στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank AG είχε πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστικό έλεγχος για το ίδιο θέμα πέρυσι, με τις εικόνες από τα αυτοκίνητα της αστυνομίας μπροστά στο κτίριο να δημοσιεύονται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Πριν από δύο εβδομάδες οι αρχές επισκέφτηκαν και τα γραφεία του Deutsche Boerse AG, του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Οι περίεργες συναλλαγές Cum-Ex, εντοπίστηκαν μέσω περιπτώσεων διανομής μερισμάτων, οι οποίες προέκυψαν από την πώληση μετοχών λίγο πριν από την προγραμματισμένη από τις εταιρείες, πληρωμή των μερισμάτων. Η γρήγορη αγοραπωλησία των μετοχών επέτρεπε σε περισσότερους από έναν επενδυτές να διεκδικούν επιστροφή φόρου, ο οποίος θα έπρεπε κανονικά να αποδοθεί μόνο σε έναν μέτοχο, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το κράτος.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία πρώτη αποκάλυψε τις εφόδους στην Commerzbank, επισήμανε ότι η τράπεζα ήταν ύποπτη για εμπλοκή για συμμετοχή στη διακίνηση μεγάλου αριθμού μετοχών κατά τις ημέρες πληρωμής των μερισμάτων. Οι ελεγκτές υποψιάζονται ότι η Commerzbank δεν αποκόμισε η ίδια τα κέρδη αυτά, αλλά έμμεσα επωφελήθηκε από τη συγκεκριμένη πρακτική, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι μετοχές της τράπεζας αρχικά έχασαν τα κέρδη τους όταν έγινε γνωστή η είδηση αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν. Νωρίτερα διαπραγματεύονταν με άνοδο 2,8% στην αγορά της Φρανκφούρτης.