Έφτασε η ώρα για ένα παγκόσμιο καρτέλ του καφέ;

Έφτασε η ώρα για ένα παγκόσμιο καρτέλ του καφέ;
Το παράδειγμα της σοκολάτας ίσως αλλάξει μια ακόμη παραγωγή που επηρεάζει τις αγορές.

Χρειαζόμαστε τελικά έναν Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) για καλλιεργητές καφέ; Τα καρτέλ, φυσικά, πολλές φορές διαστρεβλώνουν την αγορά και βλάπτουν τους καταναλωτές. Στην ακμή του ο OPEC μοίραζε τεράστιες ποσότητες χρημάτων σε όλους όσους ζούσαν στα λίγα τυχερά κράτη όπου βρίσκονταν αποθέματα πετρελαίου. Βέβαια, στην περίπτωση του καφέ, τα χρήματα θα κυλούσαν προς τα κάτω- στους ανθρώπους που εργάζονται σε φάρμες καφέ και υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές για δεκαετίες.

Δεν είναι όμως εύκολο να οργανωθεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν περίπου 30 χώρες που πουλάνε κόκκους καφέ και, για να είναι ένα καρτέλ αποτελεσματικό, οι περισσότεροι θα πρέπει να συμφωνήσουν να δράσουν ως ενότητα. Η όποια συμφωνία από αγοραστές καφέ όπως οι γίγαντες Nestle και Starbucks, να πληρώσουν υψηλότερες τιμές θα σήμαινε αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής. Αλλά οι καλλιεργητές καφέ υποφέρουν ήδη. Αν οι εταιρείες έχουν την ευθύνη να αγοράσουν από παρόχους που πληρώνουν ένα μισθό που εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να είναι επίσης υπεύθυνοι για να προμηθεύουν εμπορεύματα σε μια τιμή που δεν οδηγεί τους ανθρώπους να ζουν μέσα στην πείνα;

Οι καλλιεργητές καφέ ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι οι καλλιεργητές κακάο από την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού οδήγησαν τους αγοραστές να συμφωνήσουν να πληρώσουν περισσότερα για το βασικό συστατικό της σοκολάτας. «Αν αυτοί μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, γιατί όχι και εμείς;», υποστήριξε η Vanu­sia Nogueira, εκτελεστική διευθύντρια του Brazil Spe­cialty Cof­fee As­so­ci­a­tion.

Το World Cof­fee Pro­duc­ers Fo­rum θα συγκληθεί στη Βραζιλία την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει το θέμα.