Έφτασε η ώρα για τα επιτόκια; Τι «βλέπουν» οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Έφτασε η ώρα για τα επιτόκια; Τι «βλέπουν» οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ
President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde laughs as she arrives for a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 7, 2024. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Κοντά στο να ανακοινώσουν μια νίκη κατά του πληθωρισμού.

Οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά στο να ανακοινώσουν μια νίκη κατά της μεγαλύτερης αύξησης του πληθωρισμού εδώ και 30 χρόνια, με τα πρόσφατα στοιχεία να τους παρέχουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων έως το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους FT.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ενισχύουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων έως τον Ιούνιο. Επίσης, τα στοιχεία της Ευρωζώνης για μισθούς και εταιρικά κέρδη δείχνουν ότι οι αυξήσεις είναι υπό έλεγχο.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι κοντά στο επίπεδο εμπιστοσύνης που απαιτείται για να ξεκινήσει τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει τα επιτόκια, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στο κόστος στέγης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της αλλά και στην αντεπίθεση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν μπορώ να το εγγυηθώ. Όμως, στοιχηματίζω ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν σύντομα να μειώνονται», είπε την Παρασκευή σε ομιλία του στη Φιλαδέλφια. Δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτό, όταν εξέφρασε την άποψή του ότι θα αρχίσουν οι μειώσεις.

Αντίστοιχα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε την έναρξη συζητήσεων για την αλλαγή της πολιτικής, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση του πληθωρισμού.

Τους βρήκα πολύ dovish σε συντονισμό“, σχολίασε ο Λούντοβιτς Σούμπραν, επικεφαλής οικονομολόγος της ασφαλιστικής Allianz, αναφερόμενος στους Πάουελ και Λαγκάρντ. “Το ερώτημα τώρα είναι εάν η Fed θα περιμένει να μειώσει τα επιτόκια έως το Σεπτέμβριο”. Τα πρόσφατα στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες για την πρώτη μείωση των επιτοκίων έως τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγορές προβλέπουν τώρα μέχρι και τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης από την Φεντεραλ Ριζέρβ και την ΕΚΤ φέτος, ενώ ανέμεναν τρεις στις αρχές του μήνα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ο διοικητής της, Άντριου Μπέιλι, εκφράζει ενθαρρυντική στάση ως προς τον πληθωρισμό.

“Αυτό που άλλαξε αυτή την εβδομάδα είναι ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ξαναβρίσκουν την εμπιστοσύνη στα μοντέλα και τις προβλέψεις τους, κάτι που τους φέρνει πιο κοντά στην πρώτη μείωση”, σχολίασε ο Φρεντερίκ Ντακροζέ, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών στην Pictet Wealth Management.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες. Στις ΗΠΑ, ο Νιλ Κασκάρι, διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολις, και ο Ραφαέλ Μπόστικ της Ατλάντας θεωρούν ότι η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η μείωση των επιτοκίων, όπως είχαν προβλέψει το Δεκέμβριο. Επιπλέον, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Χοακίμ Νάγκελ, αναγνώρισε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, αλλά προειδοποίησε για υπερβολική ευφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: