Έφτασε στη Δαμασκό η συντονίστρια του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ

Έφτασε στη Δαμασκό η συντονίστρια του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ

Η Σίγκριντ Κάαγκ θα επιβλέψει τη συνέχιση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Η Ολλανδή Σίγκριντ Κάαγκ, η συντονίστρια της κοινής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που έχει αναλάβει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, έφτασε σήμερα στη Δαμασκό, ανακοίνωσε ο ΟΑΧΟ από τη Χάγη.

«Η ειδική συντονίστρια έφτασε στη Δαμασκό» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Κάαγκ βρισκόταν το σαββατοκύριακο στη Χάγη, όπου έχει την έδρα του ο ΟΑΧΟ και συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτζού.

Η Σίγκριντ Κάαγκ διορίστηκε στη θέση αυτή την Παρασκευή από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και η έδρα της θα βρίσκεται στην Κύπρο. Η αποστολή την οποία θα συντονίζει θα αποτελείται από περίπου 100 εμπειρογνώμονες και των δύο οργανισμών και έχει ως στόχο να καταστρέψει τα συριακά χημικά όπλα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, όπως ορίζεται από την απόφαση που ενέκρινε στα τέλη Σεπτεμβρίου του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη: «Σώστε μας από το θάνατο», λένε οι κάτοικοι της Μουανταμίγια

Μια ομάδα ειδικών των δύο οργανισμών βρίσκεται ήδη στη Συρία, από την 1η Οκτωβρίου, και έχει ξεκινήσει τις επιθεωρήσεις και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου.

Από το 2010 η Σίγκριντ Κάαγκ είναι αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη. Έχει υπηρετήσει επίσης στη Unicef ως περιφερειακή διευθύντρια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην UNRWA (υπηρεσία για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Είναι 52 ετών και μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και αραβικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο