Έφτασε στον προορισμό του το ιρανικό δεξαμενόπλοιο- Πουλήθηκε το πετρέλαιο

Έφτασε στον προορισμό του το ιρανικό δεξαμενόπλοιο- Πουλήθηκε το πετρέλαιο
epaselect epa07779717 View of the Iranian oil tanker Grace 1 anchored off Gibraltar, southern Spain, 18 August 2019. The ship prepares to depart from Gibraltar, after authorities denied the US request of seizing the ship and its cargo. According to reports, Iran's ambassador to the UK Hamid Baeidinejad said on 18 August that Iran renamed Grace 1 to 'Adrian Darya', to conform to international laws. The oil tanker was held on 04 July on the suspicion it was transporting crude oil to a refinery in Syria against EU sanctions. EPA/A. CARRASCO RAGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Το δεξαμενόπλοιο έφθασε στον προορισμό του, το πετρέλαιο έχει πουληθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμπάς Μουσαβί στο τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να αποκαλύπτει εάν το πετρέλαιο έχει παραδοθεί.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις δυτικές δυνάμεις, έφθασε στον προορισμό του και πούλησε το πετρέλαιό του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Το δεξαμενόπλοιο έφθασε στον προορισμό του, το πετρέλαιο έχει πουληθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμπάς Μουσαβί στο τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να αποκαλύπτει εάν το πετρέλαιο έχει παραδοθεί.

Φωτογραφήθηκε από δορυφόρο

Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του ανοικτά της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφήθηκε από δορυφόρο ανοικτά του συριακού λιμανιού Ταρτούς.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το φορτίο του πλοίου – 2,1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο αξίας 140 εκατ. δολαρίων- έχουν παραλήπτη «το φονικό καθεστώς Άσαντ».

Το Σάββατο, ο  σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι το Adrian Darya 1 έφθασε στη Συρία και προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι «δεν θα εξασφαλίσει καμία ελάφρυνση κυρώσεων όσο δεν σταματά να λέει ψέματα και να διασπείρει την τρομοκρατία».

«Όποιος έλεγε πως το Adrian Darya 1 δεν κατευθυνόταν στη Συρία αρνείται την πραγματικότητα» έγραψε ο Μπόλτον στο Twitter δίπλα σε μια δορυφορική εικόνα που δείχνει το πλοίο δύο ναυτικά μίλια από την Ταρτούς.

«Η Τεχεράνη πιστεύει πως είναι πιο σημαντικό να βοηθήσει το φονικό καθεστώς Άσαντ παρά τον ίδιο τον λαό της. Μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά η Τεχεράνη δεν θα εξασφαλίσει καμία ελάφρυνση κυρώσεων όσο δεν σταματά να λέει ψέματα και να διασπείρει την τρομοκρατία» πρόσθεσε.

Έκλεισε τον αναμεταδότη σήματος

Τα σχόλια του Μπόλτον έρχονται μετά τις αναφορές στις αρχές της εβδομάδας ότι το Adrian Darya 1 βρισκόταν κάπου μεταξύ Κύπρου και Συρίας, με τον αναμεταδότη του να κλείνει και την ακριβή του θέση να παραμένει άγνωστη, εν μέσω αμερικανικών απειλών για κυρώσεις σε όποια χώρα προσέφερε λιμάνι στο πλοίο.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ιράν ότι σχεδιάζει να «υπαναχωρήσει» από τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις του να μην επιτρέψει στο τάνκερ, που ήταν γνωστό με το όνομα Grace1, να πλεύσει στη Συρία μετά την απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ τον περασμένο μήνα. Ωστόσο οι ιρανικές αρχές έχουν επιμείνει ότι η Τεχεράνη ποτέ δεν εγγυήθηκε ότι το τάνκερ δεν θα κατευθυνόταν στη Συρία.