Έφτασε το τέλος του ιρλανδικού μνημονίου;

Έφτασε το τέλος του ιρλανδικού μνημονίου;

Η τρόικα ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει τα τελευταία κεφάλαια πριν το τέλος του προγράμματος της Ιρλαδίας.

Η τρόικα των δανειστών διεξάγει τον τελευταίο έλεγχο του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της Ιρλανδίας ύψους 85 δισ. ευρώ και αναμένεται να αποδεσμεύσει τα τελευταία κεφάλαια, αφήνοντας τη χώρα να εξέλθει από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.

Το βασικό θέμα που παραμένει είναι, εάν η Ιρλανδία θα ζητήσει την ασφαλιστική δικλείδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής (precautionary credit line) μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης. Η ιρλανδική κυβέρνηση υπονόησε τις τελευταίες εβδομάδες ότι πιθανόν να κινηθεί αυτόνομα, καθώς έχει διαθέσιμη χρηματοδότηση έως το 2015. «Με τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης και ανάπτυξη της οικονομίας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς πλησιάζουμε στην έξοδό μας από το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν στο Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: ΕΚΤ: Μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,25%

Οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων μειώθηκαν από το υψηλό 15% που έφθασαν το 2011 στο 3,5% και το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μειωθεί από σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ το 2010 στο 7,3% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Το έλλειμμα αυτό παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ, εν μέρει επειδή η ιρλανδική οικονομία δεν αναπτύσσεται και χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης 2-3% για να καταστήσει βιώσιμο το πολύ υψηλό χρέος της. Η ανεργία, αν και μειώνεται, κινείται πάνω από το 13% και ένα στα πέντε στεγαστικά δάνεια, ύψους 25 δις. ευρώ, δεν αποπληρώνονται πλήρως. Έτσι, δεν είναι όλα εν τάξει.

Οι βελτιώσεις ήταν αρκετές, ώστε να αποκτήσει η χώρα κάποια πρόσβαση στις αγορές, όπως φάνηκε από την έκδοση 10ετών ομολόγων τον περασμένο Μάρτιο. Αν η Ιρλανδία δεν λάβει μία προληπτική πιστωτική βοήθεια, μπορεί να μείνει ευάλωτη σε μελλοντικά σοκ της αγοράς και να μην είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στο πλαίσιο της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων. Ανησυχίες παραμένουν και για την ευρωστία των ιρλανδικών τραπεζών και οι δανειστές εξετάζουν την ποιότητα του ενεργητικού τους πριν δώσουν την τελική έγκριση για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.