Ευτ. Κουτζαμάνη, η πρώτη γυναίκα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ευτ. Κουτζαμάνη, η πρώτη γυναίκα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Νέοι πρόεδροι του ΣτΕ και του ΑΠ είναι οι Σωτ. Ρίζος και Μ. Θεοχαρίδης.

Το υπουργικό συμβούλιο κατά την σημερινή συνεδρίασή του, κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, αποφάσισε ότι για δύο χρόνια (έως το 2015) πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος Σωτήρης Ρίζος και για ένα χρόνο θα είναι πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο νυν αντιπρόεδρος Μιχαήλ Θεοχαρίδης.

Παράλληλα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου θα είναι εισαγγελέας γυναίκα. Πρόκειται για τη σημερινή αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη η οποία θα παραμείνει στη θέση αυτή για 3 χρόνια, δηλαδή έως το 2016. Ήδη η κυρία Κουτσαμάνη εδώ και καιρό ασκεί καθήκοντα αναπληρώτριας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, μετά την παραίτηση – στην εκπνοή του περασμένου Μαΐου – του Ιωάννη Τέντε από την θέση του Εισαγγελέα ΑΠ, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επίσης, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας προήχθη ο σύμβουλος Επικρατείας Νικόλας Ρόζος, ο οποίος θα αποχωρήσει από δικαστικό σώμα το 2015.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα Προεδρικά Διατάγματα

Ακόμη, σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου προήχθησαν οι αρεοπαγίτες Ιωάννης Σίδερης, ο οποίος αποχωρεί σε δύο χρόνια, η Δήμητρα Παπαντωνοπούλου η οποία συνταξιοδοτείται σε 4 χρόνια, δηλαδή το 2017, ο Νικόλαος Λεοντής ο οποίος αποχωρεί σε τρία χρόνια, ο Αντώνιος Αθηναίος που είναι μόνο για ένα χρόνο στη θέση αυτή, ο Γρηγόρης Κουτσόπουλος ο οποίος του χρόνου συνταξιοδοτείται και ο Σπυρίδων Μιτσιάλης που συνταξιοδοτείται σε δύο χρόνια.

Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι από σήμερα ο Ευάγγελος Νταής και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ο Ι. Σακελλαρίου.

Να σημειωθεί ότι για τις προαγωγές τηρήθηκε η επετηρίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φωτογραφία: Παντελής Σαίτας