Αιγυπτιακά ΜΜΕ: Εκτάκτως στην Αίγυπτο ο Νίκος Δένδιας για υπογραφή ΑΟΖ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αιγυπτιακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος μεταβαίνει εκτάκτως στην Αίγυπτο, προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry).

Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Αιγυπτιακά ΜΜΕ αναφέρουν μάλιστα πως η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται εντός των επομένων ωρών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει ήδη υπάρξει σχετική συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που, άλλωστε, είχε προαναγγείλει ο Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με την Ιταλία.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και αφορούν προς το παρόν το νότιο τμήμα και όχι το ανατολικό- μένει, δηλαδή, προς το παρόν εκτός οριοθέτησης ζώνης το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ρεπορτάζ, το Κάιρο επιδιώκει να καταστήσει άκυρο το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, όπως άλλωστε και η Ελλάδα, η οποία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Sada Elbalad, επιχειρεί να κινητοποιήσει την διεθνή υποστήριξη, προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή.