Αιγυπτιακή κυβέρνηση: Μαχόμαστε κατά μιας τρομοκρατικής συνωμοσίας

Αιγυπτιακή κυβέρνηση: Μαχόμαστε κατά μιας τρομοκρατικής συνωμοσίας

Καλύπτει πλήρως τις αιματηρές επεμβάσεις αστυνομίας και στρατού που οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 600 ανθρώπων.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι μάχεται κατά μιας «μοχθηρής τρομοκρατικής συνωμοσίας» των Αδελφών Μουσουλμάνων, αιτιολογώντας την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, η οποία προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 600 ανθρώπων τις τρεις τελευταίες ημέρες.

«Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέλη της, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και ο μεγάλος λαός της Αιγύπτου είναι ενωμένοι για να πολεμήσουν την μοχθηρή τρομοκρατική συνωμοσία που εξύφαναν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Διαβάστε ακόμη: Αιματοβαμμένη «Παρασκευή της οργής» στην Αίγυπτο

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον 38 σοροί έχουν μεταφερθεί σήμερα σε δύο τεμένη του Καΐρου, όπου η αστυνομία και ο στρατός διαλύουν τις διαδηλώσεις υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε 18 πτώματα σε ένα τέμενος. Νωρίτερα είχε καταμετρήσει 12 πτώματα, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εκεί κι άλλα.

Αυτόπτες μάρτυρες που δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο πλευρές δήλωσαν εξάλλου ότι τουλάχιστον 20 σοροί έχουν μεταφερθεί σε ένα άλλο τέμενος που βρίσκεται εκεί κοντά.

Διαβάστε ακόμη: Δεν βλέπουν εμφύλιο οι Έλληνες της Αιγύπτου

Την ίδια ώρα αξιωματούχος των τοπικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών δήλωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν σήμερα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων και τις δυνάμεις της τάξης.

Παράλληλα αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας δήλωσε σήμερα ότι 24 αστυνομικοί έχουν χάσει την ζωή τους από αργά χθες το βράδυ σε όλη την χώρα, ανεβάζοντας σε 67 τον αριθμό των μελών της αιγυπτιακής αστυνομίας που έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη.

Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς